Бъдещите инженери ще учат със софтуер за самолети Еърбъс

Животът

17-02-2017, 10:37

Снимка:

Технически университет

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В днешно време с тези системи индустриалният продукт започва живота си

Филиалът на техническия университет в Пловдив и представителите за България на френския софтуерен гигант Dassault Systemes /Дасо систем - фр./ Хайкад Инфотех подписаха договор за създаването на съвместната учебна лаборатория за CAD/CAM/CAЕ - технологии. Този софтуер се използва при конструктивното и технологично разработване на самолетите от фамилията Еърбъс. От университета обясниха, че CAD/CAM/САЕ системите са основен инструмент в професията на бъдещите инженери и представляват приложен софтуер за проектиране, разработка и анализ на индустриалните изделия.  Обучението с продукти за инженерно проектиране от висок клас се осъществява във филиала на Техническия университет в Пловдив вече повече от 30 години, което го утвърждава като водещ технологичен и обучителен център в региона.
За обучението на студентите българският представител на Dassault Systemes - фирма Хайкад Инфотех е дарила на Филиала лицензи за ползване на високотехнологичния инженерен софтуер. Според доцент д-р Христиан Панайотов,  уменията за работа с CAD/CAM/САЕ системите са абсолютно задължителни за един съвременен инженер. Обучението започва в първи курс на Техническия университет София, филиал Пловдив и продължава до приключване на магистратурата. “CAD/CAM/САЕ системите не могат да изместят инженера в предприятието, но правят работата му ефективна. В днешно време с тези системи индустриалният продукт започва живота си, поддържа се и накрая с тях се предписва как той да бъде рециклиран.” - уточни доцент Панайотов.
    Студенти от седем специалности на Техническия университет - филиал Пловдив ще се обучават в лабораторията, създадена с подаръка на Хайкад Инфотех. Това са специалностите авиационна техника и технологии, транспортна техника и технологии, машиностроене и уредостроене, машиностроителна техника и технологии, мехатроника, електроника, автоматика, информационна и управляваща техника. Според декана на Факултета по машиностроене и уредостроене доц. Д-р Пепо Йорданов обучението с новите системи на Dassault Systemes ще направи студентите на университета изключително конкурентни на пазара на труда. Във всички случаи млади инженери, умеещи да работят с CAD/CAM/САЕ - продукти от най-висок клас могат да разчитат на по-висока заплата още от началото на своята кариера. Доскоро бизнесът в района на Пловдив използваше CAD/CAM/САЕ системи предимно от среден клас. Но с развитието на Тракия икономическа зона и навлизането на високо технологични европейски фирми особено от автомобилната индустрия, работата със системите от висок клас вече започва да става стандарт в изискванията към обучението на инженерите. “За студентите обучението ще даде огромни предимства поради възможността да се обучават в България, а не в чуждестранни университети на софтуерни продукти, които иначе използват инженерите в едни от най-успешните компании в света” - заяви от името на дарителя Спасена Генчева, управител на Хайкад Инфотех ООД.