Т. Дончев: Кунева сбърка, тя даваше пари и сама се контролираше

Надявам се служебното правителство да се справи

Искам да изягам от простотията в политиката, но е трудно

„Парите от програмата за образование, които трябва да получим от Европейския съюз, не са спрени. В предизборна ситуация всеки може да си измисля информации и да си прави спекулации”. Това заяви бившият вицепремиер Томислав Дончев. „Проблемът беше в концентрацията на власт. Меглена Кунева харчеше пари и в същото време сама се контролираше как ги харчи. Няма непоправими неща. Надявам се служебното правителство да се справи. Можеше да се поправи проблемът и по-рано, разбира се. Казах на всички бивши министри, че не могат да бъдат одитори и че това е недопустимо, но Кунева не ме послуша”, коментира Дончев.

"Разликата между предложенията на ГЕРБ и на БСП за образованието е като между документален филм и научна фантастика. Ние направихме един критичен анализ и всеки човек с базисна икономическа грамотност ще разбере, че програмата на левицата е абсолютно нереалистична. Пътищата остават приоритет на ГЕРБ. Не може да има развитие без базисна инфраструктура", заяви още бившият министър.

Той се похвали, че никога не е бягал от работа и е бил редовно на събранията на Министерски съвет. Единственото, от което Дончев искал да избяга, е „от простотията в политиката”, но задачата била изключително трудна. 

Същевременно стана ясно, че Томислав Дончев ще бъде водач на две кандидатдепутатски листи на ПП ГЕРБ. По време на предстоящите извънредни парламентарни избори той е първи в 23 Многомандатен избирателен район в София и в 7 МИР - Габрово.