Ц. Цветанов: 40 % ще са новите лица, участващи в предизборната кампания

Запазили сме и приемствеността, която е много важна за нас

Ясни са водачите на листите на ГЕРБ, каза Цветан Цветанов в "Денят започва". Около 40 % ще са нови лица, които ще участват активно в тази предизборна кампания, допълни той.   

Цветан Цветанов: Четирима са депутатите, които ще водят 2 листи. Бойко Борисов - София - 25 МИР и Пловдив-град. Аз ще водя традиционно - Велико Търново, Благоевград. Владислав Горанов ще води 24 МИР София и Силистра и Томислав Дончев ще води 23 МИР и Габрово.
Във Варна остава Лиляна Павлова. Имаме обновления, но искахме и да запазим партийната структура, отбеляза Цветанов.
Цветан Цветанов: Сред водачите има и нови лица - д-р Папешинов в Ямбол, акцентирали сме и на тези сфери, в които смятахме, че трябва да има сериозно попълнение, както доктори, направили сме обновление и в сферата на образованието, културата.

Също така в спорта, Петър Зехтински ще бъде в листата Пловдив-град, както и Атанас Узунов.

Имаме известни личности в дадените секторни политики, които на местно и регионално ниво са авторитети.

Около 40 % ще са нови лица, които ще участват активно в тази предизборна кампания. Запазили сме и приемствеността, която е много важна за нас.

ГЕРБ ще разчита на тези избори на център-дясно в политическия сектор, при много ясни и изчистени параметри на партньорство, но няма да правим безпринципни коалиции.
Той изтъкна, че ГЕРБ са се концентрирали върху най-добрата програма за българските избиратели. Тя вече е качена на сайта, за да получат разумните предложение за промени. Тогава хората могат да направят информиран избор, посочи Цветанов и добави, че ГЕРБ отговаря адекватно на всички атаки срещу управлението на Борисов, постоянно обсъжда цялостната политическата ситуация със съответните експерти, за да даде изчерпателни отговори на всички неудобни въпроси, отправени към тях.


Цветанов посочи и основните приоритети в програмата на ГЕРБ.
Приоритети на ГЕРБ са образование, здравеопазване, жизнен стандарт и сигурност. Те са свързани с икономическия ръст, за да реализираме тези секторни политики.

През 2016 България е втората страна, която отчете 3.5% икономически ръст.

Но анализите показват, че в предстоящата кампания няма да има сблъсък на идеи и програми, а на омраза, което ще генерира икономическа криза, отдалечавайки ни от този икономически подем и ръстът на икономиката ни вероятно ще падне под 3%, посочи политикът.
Програмата на ГЕРБ в правосъдието и вътрешния ред предвижда създаване на централизирана система МВР - следствие - прокуратура - съд, се разбра от думите на Цветанов, който беше вътрешен министър в първия кабинет "Борисов".

Той каза, че сега 65% от присъдите (тоест престъплението е било доказано) са условни, пробациите са 5%, а само 30% са ефективни. Затова се предвижда и създаването на нов Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс.

Основният акцент ще е подкрепа на оперативните работници с финансов ресурс - нови автомобили, нови униформи, подобряване на обучението на разследващите полицаи. Така партията ще се пребори с битовата престъпност. Не мога да разбера защо няма все още зимни униформи за полицаите, възкликна Цветанов.
Предвижда се и създаване на оперативна карта на страната с точките с криминогенен фактор, във всяко населено място ще има полицай, а екипите ще се придвижват бързо до местопрестъплението.
Ако дойде на власт, ГЕРБ ще създаде и единна система за видеонаблюдение, за да върне към низходящ тренд, по думите му, пътните нарушения. Обмисля се регистрацията на колите да премине към Министерството на транспорта, а контролът да остане в МВР.
С младежката престъпност партията ще се бори чрез образование.