ЕП ще гласува окончателно СЕТА

Парламентът ще гласува и нови законодателни промени срещу тероризма

Очаква се в сряда Европейският парламент да обсъди и гласува споразумението между Евросъюза и Канада за търговия и инвестиции. То има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските и инвестиционните потоци, но не може да влезе в сила без одобрението на Европейския парламент, съобщават от пресцентъра на институцията.

В четвъртък, в 12.00 часа източноевропейско време, в Страсбург премиерът на Канада Джъстин Трюдо ще отправи официално обръщение към европейските депутати относно отношенията между ЕС и Канада. Той ще бъде първият канадски министър-председател, който отправя обръщение към Европейския парламент.

За утре са насрочени обсъждания за бъдещето на Общността. Парламентът ще обсъди доклад на председателят на парламентарната група на демократите и либералите Ги Верхофстат, в който се посочва, че времето за управление на кризи в крачка и за допълнителни решения вече е отминало. Той коментира, че този подход досега е довел единствено до приемането на мерки, които често са скромни и закъснели. Верхофстат има предложения и за задълбочен размисъл за справянето със слабостите в управлението на ЕС чрез всеобхватно и цялостно преразглеждане на Договора от Лисабон.

В доклада се посочва, че посоката на промяна на ЕС следва да доведе до осъвременяване на процедурите за вземане на решения, а не до връщането на правомощия на националните държави. В документа е изразена загриженост от обособяването на „подгрупи от държави в ЕС“, които подкопават единството и намаляват доверието на хората.
На 15 февруари ЕП ще обсъди, а в четвъртък ще гласува нови законодателни промени срещу тероризма. Промените предвиждат подготвителните действия, свързани с тероризъм, също да бъдат възприемани като престъпление. За престъпления ще бъдат считани пътувания в чужбина за присъединяване към терористична група и последващо връщане в ЕС, набиране и обучение на терористи, открито подбуждане към терористични действия или изказвания в защита на извършени атентати. Законодателните промени няма да бъдат прилагани от Великобритания, Ирландия и Дания. Като мярка за повишаване на сигурността парламентът ще подкрепи въведените задължителни проверки на всички пътници по външните граници.