Кунева: Няма да се кандидатирам за народен представител, оставам активно в политиката

Кунева дава шанс на млади и мотивирани лидери от ДБГ за листите на РБ

Реших да не участвам като кандидат за народен представител на предстоящите парламентарни избори и информирах за това свое лично решение Изпълнителния съвет на ДБГ днес. Оставам в политиката и в органите на РБ активно, давам шанс на млади и компетентни хора за листите. Няма да спра да съм активна по двете най-важни за мен теми: Европейският съюз и Образованието. Ще направя всичко за един силен РБ и ще мобилизирам подкрепа за Блока чрез обиколки в цялата страна.
Това каза на брифинг на ДБГ днес лидерът на партията Меглена Кунева.
Тя обясни, че ще работи за мобилизиране на подкрепата на РБ за тези избори, като съсредоточи усилията си не само в един район, а в цялата страна.

Ще направя и цикъл лекции за Председателството, защото това е голямата задача пред България, добави Кунева. Убедена съм, че младите хора на България, младите хора на Европа няма да загубят вяра в европейската идея.

Ще настоявам едно от първите неща, които Народното събрание ще направи, да бъде нарочен акт, с който политическите сили се съгласяват Председателството да не се превръща в тема за политическо противопоставяне и конюнктурни битки. Нормалният политически климат е важно условие за успеха на нашето Председателството, каза Кунева.
Попитана за ГЕРБ и изявленията на Борисов Кунева отговори, че няма да се фокусира в предизборната им тактика и тяхната чувствителност. Ако съм направила така, че за 10 месеца лидерът на ГЕРБ да заговори за образование, значи има положителен ефект. Въпросът е кой е този един техен приоритет – през пари, бюджет, числа, мерки, подкрепа.

За нашия приоритет е ясно – учителят, каза Кунева. Всеки политически лидер да каже колко му е скъпо образованието, призова също лидерът на ДБГ.
Аз държа на силен РБ, продължавам активно да работя в Политическия съвет на РБ. Ако не беше Блока, теми като образование, Изборен кодекс, машинно гласуване, антикорупция нямаше да са във фокуса на общественото внимание, както са в момента, подчерта Кунева.
Попитана за призивите на други десни председатели на партии за водачите на листи на РБ, Кунева каза, че не говори, както правят много хора, а действа.

Аз бих била щастлива младите ми колеги да са на банките в Народното събрание, политически лидери, министри, а защо не бъдещ президент, подчерта Кунева. Тя добави, че всеки лидер на пария в РБ ще даде най-доброто от себе си, но тя за себе си е решила да даде път на младите политици в ДБГ още на тези избори. Колкото до думите на бившия ни колега председател на ДСБ – аз на приказки не обръщам внимание, особено когато се повтарят, а от тях не следва нищо.

Аз предпочитам да действам. Ако обаче той последва думите си и се оттегли например, това ще бъде добре.
Попитана за позицията на българския еврокомисар тя каза, че няма такива хипотеза свързана с нея, нито предложения и че това е решение на правителството. В момента България се третира като политическа периферия, защото за 60 години ЕС няма такъв прецедент - една страна сама да се оставя без комисарско място, добави Кунева.
На въпрос за парите по Оперативната програма за наука и образование, Кунева подчерта, че няма спиране на пари, а предварителен одит с препоръки за подобряване на функционирането на програмата и ако те се отстранят навреме, всичко ще е наред.

Това, което ЕК сега констатира, аз го открих преди месеци и подадохме сигнали до Прокуратурата за измами с пари от програмата по проектите за ромско образование. Аз направих това, което ЕК щеше да направи спрямо нас, но го направих доста по-рано – не премълчах нередности, както бях съветвана, каза Кунева.