ЕК повиши оценката си за икономически растеж в България

Общество

13-02-2017, 13:09

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

В есенната си прогноза Европейската комисия повиши очакванията си за растежа на българската икономика до 3,1 % през 2016 г. и 2,9 % през 2017 г.

В пролетната си прогноза Европейската комисия очакваше растеж от съответно 2 % и 2,4 %, съобщава Министерството на финансите. Комисията очаква и по-нисък бюджетен дефицит за двете години спрямо пролетната си прогноза.

Според есенната прогнозата на ЕК се очаква стабилен растеж на частното потребление през 2016 г., докато инвестициите в икономиката ще се свият, в резултат на планирания спад при публичните инвестиции, поради необходимото техническо време за стартиране на проекти по новия програмен период на оперативните програми 2014-2020 г. Реализацията на тези проекти се очаква да започне през 2017 г. и това ще доведе до повишаване на инвестиционната активност в страната. Същевременно нетният износ ще има положителен принос към растежа на БВП и през двете прогнозни години, но ще бъде по-нисък през 2017 г. поради забавяне в нарастването на износа и по-изразено увеличение на вноса.

От Комисията изтъкват, че рисковете пред перспективите за растежа са балансирани. Риск в положителна посока е по-високо частно потребление. Геополитическата несигурност и слабото търсене на внос от страна на основните търговски партньори могат да бъдат риск за забавяне на износа и растежа на БВП, предвид високата степен на отвореност на икономиката.

ЕК отчита доброто представяне на износа през 2016 г., подкрепено от стабилно търсене от страна на търговските партньори от ЕС и силния туристически сезон. Съответно, прогнозата за текущата сметка е за излишък в размер на 2 % от БВП през 2016 г. През следващите две години, в резултат от по-висок внос, движен от силно вътрешно търсене и покачване на цените на енергийните стоки, се очаква постепенно понижаване на салдото, съответно, до 1 % и 0,6 % от БВП. Прогнозира се инфлацията да бъде отрицателна от 0,9 % средно за 2016 г., а през 2017 г. ЕК предвижда край на дефлацията в България. Общият ХИПЦ в страната през следващата година се очаква да отчете повишение от 1 % със засилването на вътрешното търсене и възстановяването на енергийните цени.

Очакванията на ЕК са положителните тенденции на пазара на труда да продължат, като растежът на заетостта е завишен в сравнение с пролетната прогноза до 0,8 % за 2016 и 2017 г., и 0,7 % - за 2018 г. Това, заедно с очакваното намаление на работната сила, ще допринесе за постепенно понижение на безработицата до 7,1 % през 2017 г. и 6,3 % през 2018 година. Очаква се правителственият дълг да намалее до 26,3 % през 2017 г. и 25,9 % от БВП през 2018 г., като резултат от ниските първични бюджетни дефицити и подобряване в условията за финансиране на дълга.