Ковачев: БСП се заиграва безотговорно със страховете на българските граждани по темата СЕТА

Евродепутатът заяви, че действията на БСП са с цел да се извлекат популистки политически дивиденти

"В сряда в Европейския парламент в Страсбург ще бъде гласувана ратификацията на търговското споразумение с Канада. Голяма част от евродепутатите от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите се очаква да гласуват в подкрепа на тази ратификация, тъй като споделят разбирането за ползата за гражданите и бизнеса от сключването на това споразумение." сподели Андрей Ковачев, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

"СЕТА предизвика разгорещен дебат в много държави членки и моят румънски колега, евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Сорин Моиса, член на Комисията по Международна търговия и докладчик на социалистите по търговското споразумение, е подготвил досиета, съдържащи по негови думи „твърди факти и конкретни примери за това как точно всяка страна поотделно ще спечели от ратифицирането на СЕТА“." заяви Д-р Ковачев.

"В същото време българските социалисти са против търговското споразумение с Канада и твърдят, че то е вредно за българската икономика и бизнес, че българският пазар ще бъде залят с ГМО и т.н." продължи той.

"Само преди седмица, в отговор на писмено запитване комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малстрьом по категоричен начин развенча подобни твърдения и увери, че търговското споразумение не отменя задължението за спазване на европейските законови и подзаконови разпоредби и вносът на всички продукти ще продължава да се осъществява в съответствие със законодателството на ЕС." каза Ковачев.

"Преди дни, по време на Националния съвет на БСП е взето решение представителите на партията в Европейския парламент да не подкрепят ратификацията, с мотива че защитават националния интерес и последователно изразяваните позиции на родните социалисти по тази тема. Явно националния интерес те го разбират по различен начин и този национален интерес е свързан не с националния интерес на България, а с този на друга страна. Къде бяха БСП при поръчката на ядрен реактор за Белене без договор по време на тяхното управление, за която бяхме осъдени от частен арбитраж за над 1.2 млрд. лв.? Как те защитиха българския национален интерес тогава? Крайно време е госпожа Нинова и колегите от БСП да спрат да тиражират спекулации и откровени лъжи по тази тема." заключи евродепутатът.