Фирми осигуряват гръцки служители в България

Схемата за укриване на данъци и експлоатиране на работници набира скорост в Гърция

В микроскопа на гръцката Инспекция по труда (ГПР) попадна първият служител, който работи в Гърция, но се осигурява в България. Става дума за служител, който работи за банка с германски интереси в град Солун, информира в. "Български новини".

„Това не е единичен случай. Това е порочна и незаконна практика на фирмите през последните години, като по този начин работещите не мога да ползват никакви социални услуги в Гърция“, заявиха от Общогръцката федерация на инспекторите по труда.

Федерацията на частните служители, която осъжда тази практика, приканва Съюза на дружествата за информация и комуникация заедно с данъчните власти и финансовата полиция да предприемат всестранен контрол за елиминирането на този феномен в зародиша му, тъй като трудещите се са действително беззащитни в един трудов пазар, наподобяващ истинска джунгла.

Както се отбелязва в съобщението, „сега и веднага трябва да се наложат реформи на трудовия пазар с прилагане на силни  колективни договори, силни трудови отношения, силни трудещи се. Да се сложи бариера и край на безотговорността.”

Припомняме, че схемата за укриване на данъци и експлоатиране на работници набира скорост в Гърция. Изобретателните работодатели са открили нови начини като назначаване на работещи в България, които на практика упражняват дейност в Гърция.

Новата „мода” е свързана основно с фирми за транспортна дейност, съветници по продажби, интернет услуги и въобще с дейности, които изискват работа извън офиса. Работодателите на практика учредяват дружества в България и назначават гръцките работници, като им откриват и банкови сметки, чрез които получават заплатите си чрез дебитни карти. По този начин осигурителните каси в Гърция биват ощетявани, след като не инкасират абсолютно нищо. И двата случая са незаконни, тъй като нито плащането по този начин е разрешено, нито упражняването на трудова дейност в гръцката държава става с назначаване в друга трета страна.