Патриарх Неофит посрещна представители на Украинската църква

Общество

11-02-2017, 09:57

Снимка:

пресцентър Патриаршия

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Патриарх Неофит прие посланика на Израел

На срещата присъстваха и софийският викарий Браницки епископ Григорий и протосингелът на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов

Вчера, 10 февруари Борисполски и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква, пристигна на официално посещение в България, съобщава пресцентърът на Патриаршията.

Веднага след кацането в страната Негово Високопреосвещенство, придружен от протойерей Николай Данилевич – секретар на отдела за външноцърковни връзки, настоятеля на Патриаршеското подворие на Московската патриаршия в София - архимандрит Филип (Василцев) и секретаря на Продворието на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх йеромонах Зотик (Гаевски), пристигнаха в Софийската св. митрополия, като първо се поклониха на св. мощи на св. свщмчк Харалампий в митрополитската църква „Св. Марина“. След това представителите бяха приети в Патриаршеския дом от Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски.

По време на срещата беше обсъдено състоянието на православната църква в Украйна, политическата обстановка, довела до разкол и затруднила дейността на УПЦ-МП, военното положение в Донецка и Луганска област, като митрополит Антоний горещо помоли патриарх Неофит за молитвено застъпничество, негово и на целия български клир и народ.

В края на срещата двете страни си размениха паметни подаръци.