Милена Дамянова: Инвестицията в образованието е последователна политика на ГЕРБ

Национална програма за подкрепа на младите учители предвижда образователната стратегия на ГЕРБ

ГЕРБ гарантира ежегоден ръст на средствата за образование в държавния бюджет и двойно увеличение на учителските заплати в рамките на четири годишен управленски мандат. Това заяви във Велико Търново Милена Дамянова, експерт в Комисията по образование към ГЕРБ, по време на кръгла маса "Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи”.

Дамянова, която в 43-то Народно събрание бе председател на образователната комисия, представи пред учителското съсловие от региона акценти от управленската програма на ГЕРБ в сектор "Наука и образование“. Преодоляване на неграмотността, инвестиции в мотивацията и квалификацията на учителите и развитие на професионалното образование в България с активното партньорство с бизнеса, са основните стълбове в програмата на партията.

„Поставяйки образованието като приоритет, инвестираме в успешното бъдеще на България. Нашата цел е децата ни да са конкурентни на връстниците си по света, а подготвените млади хора  са гарант за икономически растеж и просперираща нация“, каза Милена Дамянова.

Инвестирането в учителската професия е плод на последователна политика, а не на внезапно хрумване, категорична бе тя. Освен удвояване на заплащането, има заложени и редица мерки за привличане на конкурентоспособни кадри в образователната система.

Национална програма за подкрепа на младите учители предвижда образователната стратегия на ГЕРБ. Активна подкрепа ще получават и учителите, които работят с деца със специални потребности, с деца от уязвими социални групи, както и с даровити деца. Разработена е и програма за приобщаване на родителите към училищния живот.

По думите на образователния експерт от ГЕРБ напоследък педагогическите специалности във ВУЗ-овете се избират от недостатъчно мотивирани млади хора. Тези дисциплини във висшите училища ще бъдат модернизирани, за да са адекватни на времето, в което живеем. “Държим на ангажимента учебниците да се одобряват и разработват от учители“, каза още Милена Дамянова.

Социалните служби също трябва да бъдат ангажирани в процеса със справянето с неграмотността. Равен достъп до индивидуален подход, ранно откриване на затруднения при ученето, са някои от набелязаните мерки. Безплатни занимални и занятия по интереси пък са политики, в голяма степен вече реализирани от ГЕРБ.

С промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г. финансирането няма да зависи само от броя на децата. Това ще предотврати закриването на детски градини и училища заради неправилна формула. Въвежда се програма за подпомагане на училища и детски градини със слаби резултати. Акцент се поставя и върху съхранението на детските заведения в малките населени места. „Надяваме скоро и защитената, и средищната детска градина да станат факт“, каза Милена Дамянова.

Бизнесът трябва да подкрепя родителите и учителите за кариерното ориентиране на учениците, посочи още образователният експерт Дамянова. „Гарантираме високо качество на професионалното образование чрез усъвършенстване и активно въвеждане на дуалната система на обучение, както и чрез непрекъснато и прецизно проучване и прогнозиране на потребностите от професионално обучение“, коментира тя. В програмата на ГЕРБ се предвижда да бъде засилена програмата за иновации и финансиране на научни изследвания, съобразно приоритетите на страната и изискванията на икономиката.