Фандъкова: Чрез инвестиции в образованието ще се преборим с бедността и престъпността

Според Йорданка Фандъкова инвестициите, които вече са направени в образователната система, са сериозни

Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова във Велико Търново, съобщава пресцентърът на ГЕРБ. Фандъкова, великотърновският кмет и председател на НСОРБ Даниел Панов, Богдан Мирчев от фондация „Ханс Зайдел“ и представители на КРИБ, КНСБ и учителския синдикат откриха кръгла маса на тема "Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“.

„Необходима е политическа воля, за да започнат по-сериозни инвестиции в образованието. Всички постижения в сектора се дължат именно на факта, че в правителството на Бойко Борисов образованието бе заявено като ясен приоритет. България чувствително напредна по отношение на транспортната инфраструктура, която е съществено важна за икономиката. Вече е време да обърнем сериозно внимание на инвестицията в хората – хората, които могат да развиват икономиката, да увеличава БВП“, категорична бе тя.

По думите на зам.-председателя на ГЕРБ, една от основните цели на партията е преодоляване на неграмотността. Йорданка Фандъкова обясни, че ще бъде задължително посещаването на предучилищни групи, защото в противен случай семействата няма да получават никакъв вид социална помощ от държавата. Финансирането на училищата вече няма да зависи само от броя на записаните ученици – това гласи една от записаните в програмата на ГЕРБ промени, която бе посрещната с аплодисменти от великотърновските представители на бранша. „Двойното увеличение на учителските заплати не е просто обещание, а реално изпълнима мярка. ГЕРБ ще продължи да инвестира и в образователна инфраструктура, в условията за практикуване на спорт и изкуства“, категорична бе Фандъкова.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че за първи път от 1990 в бюджета на страната се гласува толкова висок размер на средствата за образование. Думите й бяха по повод осигурените от правителството на Бойко Борисов 223 милиона лева повече за образование. „С този бюджет обезпечаваме абсолютно всички дейности за първата година от въвеждането на Закона за училищното образование“, допълни Такева.Тя благодари на ПП ГЕРБ, че приема предложенията на Синдиката и поставя акцент върху инвестиция в учителите.

„Днес всички ние можем да стоим с високо изправени глави, защото ако си спомним 2007-2008 година, ще се сетим, че цялата образователна система стачкуваше, а учителите изнемогваха“, каза председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов при откриването на форума.

„Всички партии заявяват, че образованието е техен приоритет, но е важно и как работят за това той да стане и реалност“, каза Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ. Той заяви пред присъстващите, че организацията подкрепя и приветства факта, че ГЕРБ инвестира в учителите и залага на дуалното обучение. Темата „Образование“ е основна за нас, категоричен бе Богдан Мирчев от фондация "Ханс Зайдел“, която е съорганизатор на форума. 28 български студенти в момента се обучават в Германия като стипендианти на организацията, информира той.