13 партии и 9 коалиции ще участват на изборите на 26 март

Централната избирателна комисия реши във всички избирателни секции у нас и в чужбина ще се проведе машинно гласуване

Общо 18 партии са изпратили заявления за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за парламентарните избори на 26 март и 13 от тях са я получили, това отчетоха днес от комисията. Регистрираните коалиции са 9, предаде btvnovinite.bg.

На три партии е отказана регистрация заради нередовни в документи - „Обединение на българските националисти "Целокупна България", Национално движение "Единство" и Български народен съюз "Нова демокрация". Регистрацията на една партия е заличена заради липса на 2500 подписа - ПП "Български съюз за директна демокрация". На една партия регистрацията е отхвърлена - партия "България без цензура".

Общо 4297 са подадените заявления за гласуване в чужбина и традиционно най-много те са във Великобритания, Германия и Испания, обявиха още от ЦИК.

Централната избирателна комисия е решила, че във всички избирателни секции у нас и в чужбина ще се проведе машинно гласуване, каза говорителят на комисията Александър Андреев.

С решението от днес са приети техническите изисквания за апаратната и програмната част от машинното гласуване. Подробностите за параметрите на обществената поръчка ще бъдат обявени по-късно днес.