В София отчетоха резултатите от успешната международна полицейска операция „Босфор“

Целта на операцията бе пресичането на трафик на газови и сигнални пистолети от Турция през България към Европа

Полицейски служители от девет държави, членки на ЕС, отчетоха в София резултатите от успешно завършилата международна полицейска операция „Босфор“, съобщава пресцентърът на МВР.

Заложената цел бе пресичането на трафика на газови и сигнални пистолети от Турция през България към Европа, където лесно биват преправяни в бойни. Операцията е проведена на няколко етапа, като основният беше през лятото на 2016 г. От българска страна в нея участваха служители на сектор „Контрол на общоопасните средства“ при Главна дирекция "Национална полиция", СДВР и ОДМВР. Техните усилия бяха високо оценени от Овидиу Еначе - оръжеен експерт към Главния инспекторат на румънската полиция. По думите му, благодарение на „българските колеги, тази операция постигна очаквания резултат“.

За периода от 23 май до 27 септември 2016 г. те са извършили множество проверки на оръжейни магазини в страната и над 420 претърсвания на жилища. Задържани са 245 лица, открити и иззети са 556 газови пистолети /от тях 131 преработени в бойни/, 33 748 боеприпаса, както и 108 други огнестрелни оръжия. В хода на операцията униформените са установили и самоличността на чужди граждани, закупували газови и сигнални пистолети, които впоследствие изпращали в чужбина. Данните за тях веднага били подавани на партньорските служби с цел изясняване на евентуална последваща престъпна дейност.

От името на ГД „Национална полиция“ комисар Станислав Теофилов – началник отдел на „Охранителна полиция“- ГДНП поздрави представителите на държавите-членки за успешно приключилата операция и посочи, че тя е още един добър пример за постигнатото полицейско сътрудничество.