Проф. Дашева представи ръководния екип и приоритетите на ММС

Идеите, които имаме, ще оставим в наследство

Проф. д-р Даниела Дашева, министър на младежта и спорта в служебното правителство, представи екипа, с който ще работи през следващите няколко месеца. Зам.-министър на младежта и спорта с ресор „младежки политики“ е Мая Тодорова, началник кабинет на министъра е Веселин Радков, главен секретар е Лилия Иванова, съветник на министър Дашева е Емил Костадинов, а директор на Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ е Станчо Шукеров.
„Животът на нашето правителство ще е кратък и поставените за изпълнение задачи ще бъдат преди всичко оперативни – каза проф. Даниела Дашева. - Това не означава, че няма да очертаем перспективи за развитието на българския спорт в следващите месеци или години. Идеите, които имаме, ще оставим в наследство.“
Една от основните цели на проф. Дашева и екипа й е да работи за възможно най-доброто протичане на Председателството на България в Европейския съюз през следващата година. Министерството на младежта и спорта е отговорно в две направления – спорт и дейности, свързани със спорта, и младежки политики и дейности, насочени към младежкия сектор. Втората оперативна задача пред екипа на проф. Дашева е разглеждане и оптимизиране на административната и нормативна уредба в министерството. Тя не е свързана с търсене на нередности, а се налага заради настъпили промени в документи и правилници, подчерта министър Дашева.
Министерството на младежта и спорта залага действия и в сферата на науката в спорта. Ще бъде проведен семинар за специалисти в областта на експертната и научно-приложната дейност, за да се коментират най-добрите практики за координация и контрол на спортната подготовка. Екипът на проф. Дашева ще организира и обществен дебат за бъдещето и системата на спорта, която трябва да бъде съобразена с обективните икономически и социални реалности.
„Целта е и занапред да се радваме на успехите на нашите спортисти така, както се радвахме миналата седмица на успехите в сноуброда, а тези дни вероятно и на Григор Димитров – каза проф. Дашева.“
ММС ще съдейства на федерациите по зимни спортове за успешна подготовка и участия в състезания. Министерството очаква не само квоти за следващите зимни олимпийски игри в Пьончанг, Южна Корея, но и престижни класирания.
„Ще съдействаме максимално на всички спортни федерации за това, техните дейности да протичат нормално и в рамките на мандата на това правителство да няма проблеми в усвояването и получаването на средствата, организацията на спортния календар и тренировъчната дейност на спортистите в съответните федерации – каза проф. Дашева - Уверявам ви, че работата на министерството ще протича нормално и няма да бъде нарушена. Няма да извършваме самоцелни ревизии и проверки, но ако открием нередности, ще ги обявим. Искаме да видим позитивното и да надградим съобразно възможностите, които ни дават тези два месеца.“
Екипът на проф. Дашева ще създаде работна група за стартиране на процедура за обсъждане възможностите за разширение и допълнение на Закона за младежта и спорта. Сред приоритетите на министерството е и подкрепата на Варна за Европейска младежка столица.
„Строителството на зала „Фестивална“ върви в норма – каза проф. Дашева. – Очаква се през май или в края на април да бъде готова. Има известно забавяне заради климатичните условия и изискванията за поставяне на настилката. Но то всеки момент ще започне. Проблемите със строителството на залата в Бургас са повече, но и този обект няма да бъде оставен без надзор и възможности да продължи строителството.
„Връзката между Национална спортна академия и Министерството на младежта и спорта никога не е била само протоколна – каза проф. Дашева. – Била е достатъчно функционална и действена и ще продължи да бъде такава.“