От края на март в 28 гишета в страната ще се подават заявления с особени залози

В момента заявленията се подават само в шест бюра в страната към Централния регистър на особените залози

От 30 март т. г. бизнесът ще може да подава в 28-те бюра към Агенцията по вписвания в страната заявления за вписване и заличаване на сключени договори за особен залог.
В момента заявленията се подават само в шест бюра в страната към Централния регистър на особените залози.
„Срокът за преминаване на Централния регистър на особените залози към Агенцията по вписванията, който бе предвиден с влезналите в сила на 30 декември 2016 г. промени на Закона за особените залози,  ще бъде спазен“, заяви днес заместник-министърът на правосъдието Валери Тарандов, след среща с ръководството на Агенцията.
Хартиени заявления ще могат да бъдат подавани във всяко териториално звено на Агенцията по седалището на съответния окръжен съд. Ще бъде осигурен безплатен достъп до регистъра на съда, държавните органи и други лица, посочени в съответен закон, за изпълнение на служебните им правомощия.
Работна група с ръководител заместник-министър Тарандов започва работа по промените в Наредба за воденето, съхраняването и достъпа до Централния регистър на особените залози и Устройствения правилник на Агенцията по вписванията, с цел изготвяне на новите правила за работа на служителите  и обслужването на граждани.
Промените в Закона за особените залози целят облекчаване на бизнеса, осигуряване на правна сигурност и бързина на оборота.
До 1 септември 2018 г. трябва да заработи и новият електронен регистър на особените залози, чрез който заявления ще могат да се подават 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата онлайн. Пари за изграждането му са предвидени по Оперативна програма „Добро управление“.