Теодор Салпаров: Очаквам агитките на ЦСКА и Левски да направят страхотна атмосфера

Първото ми дерби за "армейците" със "сините" беше още при пионерите

Емблематичното либеро на мъжкия национален отбор Теодор Салпаров даде специално интервю за рубриката „Легенди за вечното дерби“. Поводът е предстоящия сблъсък от Суперлигата между „Левски“ (София) и ЦСКА. Срещата е на 22-и февруари от 18:30 ч. в „Арена Армеец“. Салпаров е започнал кариерата си в ЦСКА и зад гърба си има не един или два мача срещу вечния съперник. Дългогодишният национал даде интервю за официалната страница на „сините“ във фейсбук след една от тренировките си с европейския клубен шампион „Зенит“ (Казан), съобщи БФ Волейбол.

- Спомняш ли си своето първо участие във вечното дерби?

- О, това беше още при пионери. Още от малки бяхме закърмени с идеята за важността на тези мачове и ги играехме във всички възможни възрастови групи. Не знам дали и сега е така, но през 90-те години ни възпитаваха, че в тези срещи излизаш като на война. Имаше много особен адреналин, който го изпитах в пълна сила като попаднах в мъжкия отбор. Може би в онези години бяха истински дербита между „Левски“ и ЦСКА. След като заминах за чужбина нещата се промениха, финансова криза натисна и двата клуба и, общо взето все имаше разминаване между нивото на отборите. Публиката се поотдръпна и вечното дерби изгуби блясъка си. Сега обаче изглежда нещата се променят и това много ме радва.

- Близо 4000 фенове имаше на мача на ЦСКА с „Армсвил Волей“ в „Арена Армеец“, над 2000 пък изпълниха „Универсиада” за срещата „Левски“ – „Фенербахче“. Завръща ли се интересът към двата клуба?

- Определено. Това е първата стъпка да се върнат феновете в залата. Съперничеството между „Левски“ и ЦСКА е религия. То е от ранга на това между „Реал“ (Мадрид) и „Барселона“, „Милан“ и „Интер“ и т.н. Без тези два клуба българският спорт няма да бъде същият и затова много се радвам, че се вижда такова положително развитие.



- За първи път мач между двата съперника ще се играе в „Арена Армеец“ на 22 февруари. Какво очакваш от двубоя?

- Това е страхотно, за всеки състезател е мечта да играе в най-голямата зала. Пожелавам и на двата отбора да има повече фенове. Очаквам агитките да създадат страхотна атмосфера с хореографии и скандирания. Разбира се, силно се надявам да няма проблеми в залата и всички да се насладят на един празник.



- По твое време имаше ли преди мач закачки с играчите на другия отбор?

- Разбира се. Няколко дни преди срещата се даваха интервюта по медиите, хващали сме се на басове. Това са нормални неща и тъкмо те придават чар. Извън терена ние сме приятели, заедно сме и в националния отбор. Щом започне мачът обаче, ставаме врагове, защото всеки иска да спечели.

- Ще успееш ли да гледаш мача по телевизията?

- Да, на 22 февруари ще сме в Казан, началният час на срещата ми е удобен, защото ще сме свършили тренировка. Ще ми бъде много интересно да видя какво ще се получи.

- Каква е прогнозата ти за мача?

- Като цесекар ми се иска моят отбор да победи. Виждам обаче, че „Левски“ София набра скорост след трудното начало в първенството. Двата отбора не са се срещали през последните години в конкурентоспособни състави, но сега е различно. През първия полусезон ЦСКА спечели трудно с 3:2 в своята зала. За мен не е ясен победителят от предстоящия мач. Със сигурност срещата няма да приключи в три гейма.