Мая Манолова в Хитрино: Фирмата превозвач не е имала Гражданска отговорност - bulgaria.utre.bg

Мая Манолова в Хитрино: Фирмата превозвач не е имала Гражданска отговорност

07 февруари 2017, 17:33 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Пресцентър Омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова ще направи предложения за промяна на текстове в Закона за железопътния превоз, които да регламентират условията, при които се извършва задължителната застраховка „Гражданска отговорност“

Целта е да станат по-ясни размерите на застрахователните суми, рисковете, които покриват те, вредите, които обезщетяват и изключенията, които биха възникнали. Това обяви тя в село Хитрино, където днес организира изнесена приемна за пострадалите от взривилата се влакова композиция миналия декември жители на селото, съобщава пресцентърът на Омбудсман.

Омбудсманът изрази недоумението си от факта, че фирмата превозвач „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД, която извършва високорисков железопътен превоз, няма задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, каквато имат всички шофьори на леки автомобили. Според проверката на омбудсмана, такава застраховка има само дружеството „майка“ - „Булмаркет ДМ“ ООД и то единствено като собственик на мотрисите, превозвали композицията при инцидента.

„Някой от Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ не си е свършил работата“, подчерта пред журналисти Мая Манолова. Тя допълни и, че застраховката, която има дружеството „майка“ - „Булмаркет ДМ“ ООД, е със застрахователна сума 100 000 лв.

За съпоставка ще кажа, че всеки собственик на автомобил има застраховка „Гражданска отговорност“, която покрива при вреди на повече от 1 лице до 10 млн. лв. Възниква въпросът, защо едно дружество, което извършва високорискова дейност, високорисков жп превоз на опасни товари има застраховка в размер на 100 000 лв. и даже, в конкретния случай ще се окаже, че застраховката не е на превозвача, а на дружеството - „майка“, на собственика на неговия капитал“, заяви Манолова.

По думите й, престъпление срещу гражданите е застрахователната сума да бъде в рамките на 100 000 лв., защото това е близо 100 пъти по-малко от вредите, които би причинил един автомобил от най-нисък клас.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета