Ева Майдел: Цифровизирането на европейската индустрия ще доведе до допълнителни приходи

Приходите ще бъдат от 110 млрд. евро на година до 2021 г. в ЕС

„Традиционните индустрии като строителството, хранително-вкусовата или текстилната промишленост, са секторите, в които ние като европейци винаги сме били най-силни. За да бъдем още по конкурентноспособни, както в рамките на ЕС, така и в световен мащаб, важно е те да се цифровизират и да отговорят на днешната технологична реалност. Този процес ще доведе до допълнителни приходи от 110 млрд. евро на година до 2021 г. в ЕС “. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод гласуването на „Плана за цифровизиране на европейската индустрия“, по който тя е докладчик за Групата на ЕНП.

Докладът на българския евродепутат бе приет с пълно мнозинство от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, на която Майдел е член. „В становището поставих акцент върху важността на равнопоставеното участие на всички-страни членки, в това число и България, в процесите на дигитализацията. Не бива да допускаме ситуация на регионален дисбаланс в тази връзка, т.к. България има шанса да бъде една от водещите страни и регионален лидер на единния цифров пазар в ЕС“, коментира евродепутатът.

Друг важен елемент от становището на Майдел е параграф, който изисква от Европейската комисия възможно най-бързо да излезе със законодателно предложение, което да гарантира свободното движение на данните в ЕС. „Тази т. нар. пета свобода Съюза ще позволи да добавим близо 8 млрд. евро годишно към европейската икономика. Съвсем скоро реалната икономика ще се слее с цифровата икономика“, допълни още Майдел.