Всички избори за членове на ЦИК са провеждани с машинно гласуване

Тези, които не са попълнили предварително електронната форма, ще трябва да попълват по две декларации в изборния ден

„Ние имаме опит с машинно гласуване. Всички избори за членове на ЦИК са провеждани с машинно гласуване. Трудността тук е в обема на задачата“. Това заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов относно решението на ВАС за машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори през март.
„При какъвто и да е признак на недоверие, членовете на секционните комисии ще могат да броят отрязъците, които излизат от подадените машинно бюлетини. Смятам за излишно да се въведе тази практика задължително“, обясни Томов и помоли всички сънародници, които живеят в чужбина и имат желание да гласуват там, да подават декларации предварително – “Трябва да има 60 декларации от конкретно изборно място, за да се разкрие секция. Броят на секциите ще нараства с увеличаване на заявленията. Колкото повече декларации, толкова повече секции“, добави говорителят на ЦИК.
Томов съобщи, че практиката и данните от последните избори показват, че броят на гласуващите в деня на избори е по-голям от този, които са подали декларации предварително – “Практиката показва, че броят на гласуващите в деня на изборите е в пъти по-голям от този на подалите предварително декларации. Хората, подали декларация, ще бъдат вписани в списъците за гласуване и това облекчава процедурата. Тези, които не са попълнили предварително електронната форма, ще трябва да попълват по две декларации в изборния ден. Затова се образуват опашки, а изисква само пет минути“, поясни Цветозар Томов.