България е една от най-замърсените страни с най-отровна среда.

Това показва изследване на британската компания The Eco Experts, цитирано от bTV и "Сега". Компанията публикува "Карта на най-отровните страни", която обобщава данните за няколко фактора. Сред тях са консумация на енергия на глава от населението, замърсяване на въздуха, смъртност, причинена от замърсеността на въздуха, изпусканите емисии въглероден диоксид.

В изследването са включени 135 страни, а България се нарежда на 13-о място.

Първи в класацията са богатите на петрол страни в Близкия Изток, начело със Саудитска Арабия. Следват Кувейт, Катар, Бахрейн, Обединените Арабски емирства, Оман, Туркменистан, Либия, Казахстан. Десятката се допълва от Тринидад и Тобаго.

Единствената страна от Европа преди България е Люксембург. Веднага след нас е Босна и Херцеговина. Китай е едва на 20-о място.

Най-чисти са Кения, Танзания, Етиопия, Мозамбик и Камерун.

За съставянето на картата са използвани данни на Международната агенция по енергетика и Световната здравна организация. Тя посочва страните, които трябва да положат най-сериозни усилия, за да намалят вредите, които нанасят на околната среда и човешкото здраве.

Днес, повече от всякога, е наложително държавите по целия свят да предприемат сериозни инициативи, за да се справят с климатичните промени и така да предотвратят катастрофални за Земята последици, заключават от The Eco Experts.