Над 100 000 души протестираха в Букурещ с възгласи "Среднощни крадци!"

Хората в Румъния нямат никакво намерение да се отказват

Според румънските официални власти, на протеста в петък са присъствали над 100 000 души. Множеството е огромно, но правителството изтъква, че за тях са гласували 3 000 000 румънци, което е несравнимо повече от протестиращите. Правителството е излъчено от същата Социалдемократическа партия, която падна от власт през ноември 2015 г. след масови протести срещу корупцията и пожара в дискотека в Букурещ. През 2016 г. страната беше управлявана от технократски служебен кабинет, посочен от президента Клаус Йоханис, а социалдемократите, водени от Ливиу Драгня, победиха на изборите през ноември 2016 г. Коалицията с младшия им партньор АЛДЕ има 250 от общо 465 места в парламента.

Eдин от протестиращите обясни, че хората са повярвали ва обещанията за увеличение на пенсиите и минималната работна заплата. В Румъния повече пари вземат вече хората, заети в местната публична администрация и артистите. Освен това студентите в страната получиха разрешение да пътуват безплатно с вътрешния жп-транспорт.

Конфликтът  се случва заради указ, според който няма да се счита за престъпление злоупотребата със служебно положение, ощетила държавата с по-малко от 200 000 леи /около 44 000 евро/. Затворниците, които имат присъди по-малки от 5 години зад решетките, да бъдат помилвани. Това ще се хареса на 3500 човека. Милост ще има и за затворниците, които са по-възрастни от 60 години, страдат от смъртоносни заболявания или които имат деца, за които трябва да се грижат. Изобщо злоупотребата с власт досега се наказваше с присъда с тежест между 2 и 7 години, а сега това ще преминава от 3 до 6 месеца или просто с глоба. Наказанието за държавни служители, обвинени в дискриминация на полов, расов или друг признак, което беше между 2 и 7 години, сега пада на между 1 месец и 1 година или глоба. Държавните служители вече няма да поемат отговорност за ефектите от изготвени, одобрени и приети от тях нормативни актове. Това, според протестиращите, означава абсолютна безотговорност по време на мандата и след него. Отменят се част от действията, които са попадали в обхвата на закона за конфликт на интереси. Налага се тримесечен срок от датата на извършване на корупционния акт, в който може да се сигнализира за него - след това държавният служител не подлежи под съдебна отговорност. Декриминализира се небрежността по време на работа.

Макар да би трябвало тази щедрост на милостиня да се хареса на хората, а те излязоха на протести - изключително мащабни и емоционални. Румънците разбраха, че всичко това облагодетелства само някои хора, а лидерът на социалистите Ливиу Дагня е лично засегнат. Срещу него все още върви дело за корупция, а десетки кметове на по-малки градове и села също ще пострадат. Указът е приет във вторник, в 22.30 часа, въпреки ясните сигнали на обществото, че това не бива да се случва. Някак естествено е, че от площада хората скандират: "Крадци! Среднощни крадци!"

Какво ще се случи през следващите дни, могат да предположат анализаторите. Хората в Румъния нямат никакво намерение да се отказват, особено след като получават толкова голяма подкрепа от света и особено от България