Мария Габриел: ЕС трябва да инвестира в сигурността на външните си граници

"Инвестицията в сигурността в Средиземноморието е инвестиция в нашата собствена сигурност" заяви Габриел

„Работата по сигурността в Средиземноморието е инвестиция в нашата сигурност. Но за да бъдем ефективни се изискват координирани действия и използването на набор от различни инструменти“. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европарламента и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел в извънреден пленарен дебат с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини относно управлението на миграцията в Централното Средиземноморие, съобщава пресцентър ГЕРБ. Могерини подчерта, че ефективно и хуманно управление на миграцията е възможно само в солидарност на европейско ниво и в партньорство с държавите на произход и транзит.

На неформалната среща на Европейския съвет на 3 февруари, държавните и правителствени глави на 28-те държави членки ще обсъдят маршрута в централната част на Средиземно море и Либия.

Във връзка с хилядите, загубили живота си в Средиземноморието, Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ открои като спешно именно спасяването на човешки животи. „Изправени пред невъзможността да влезем в териториалните води на Либия, ние разчитаме на надеждна гранична и брегова охрана от самата държава. Това е правилният подход“, наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП. В същото време тя посочи, че това не е единственото решение. Според нея трябва да се предприемат допълнителни мерки за предотвратяване на действията на трафикантите, които много добре осъзнават разликата между териториални и международни води.

В този контекст Мария Габриел повдигна въпросите каква може да бъде ролята на ФРОНТЕКС и има ли план за постигане на конкретни резултати от проекта Seahorse (Морско конче), който се очаква да стартира през пролетта.

Осигуряването на стабилизирането на Либия и гарантиране, че мигрантите са третирани с достойнство са други ключови моменти, на които наблегна Мария Габриел. Тя призова ЕС да продължи да подкрепя усилията на държавата и се отнесе с изключително внимание към южните й граници.

„Бреговете на Либия са отправна точка на 90% от мигрантите, които искат да достигнат Европа. Но тя не е държавата на произход на тези мигранти. Точно за това трябва да продължим да работим с другите страни на произход. Нигер е добър пример за такова сътрудничество, довело до намаляване на мигрантите - 70 000 души през май, 1500 през ноември. Ето защо ЕС наистина трябва да продължи усилията за отваряне на законни пътища за миграция“, наблегна Мария Габриел.

В заключение зам.-председателят на Групата на ЕНП призова да не се губят от поглед държави като Тунис и Египет, които имат съществена роля в управлението на миграцията, и се подкрепят техните усилия.