Неповторимата легенда Христо Бонев навърши 70 години

Великият футболист се е учил от Ди Стефано и Пушкаш, приятел е с Оверат, играл е с Якимов, Пенев и Гунди, бил е треньор на Христо Стоичков

Неповторимата легенда Христо Бонев навърши 70 години. Гениалният български футболист спечели най-голямата  житейска битка и сега всички отново му се радват. Роденият на 3 февруари 1947 година в Пловдив играч, известен с прозвището си Зума, има невероятна кариера.

Учил се е на голям футбол от оскъдните по онова време новини за изкусните Алфредо Ди Стефано и Ференц Пушкаш. Впоследствие харесва играта на страхотните Боби Чарлтън и Йохан Кройф.

В България не е напускал Локо (Пд),освен за кратко време в ЦСКА. Под тепетата в Локото се учи от майсторството на Иван Кънчев. За малкия си престой на "Армията" прави фурори в тандем с Митата Якимов. И двамата изправят постоянно на крака от възторг "армейскита" публика. С неповторимия си характерен глас споделя: "Ако бях останал в ЦСКА,сега щях да бъда генерал".

В националния тим играе с две поколения легендарни футболисти. Най-напред с Митата Якимов, Ването Колев и Гунди. След това с Жоро Денев, Димитър Пенев, Божил Колев, Павел Панов и Кирил Ивков.А след това в Локо Пд е съотборник с играчи, които са 14 или 15 години по-малки от него като Едо Ерансян и Аян Садъков. Когато го питат, кой най-много се доближава до неговата игра в Локо Пд той отговаря "Безспорно това е Христо Колев-Бащата"

За националния тим Христо Бонев вкарва 47 гола. Головете с националната фланелка, които са му най-скъпи са няколко.
Едното попадение е на световното първенство през 1974 година срещу Уругвай, когато бележи във вратата на големия вратар Ладислао Мазуркевич. През 1979 година България играе приятелски мач в Аржентина в Буенос Айрес. Марадона е в състава на домакините. България губи с 1:2. Но попадението на Бонев е фантастично. Голът е отбелязан от близо 40 метра в горния ъгъл на Убалдо Фильол.  Също така има спомени от световната квалификация през 1969 година с Полша в София завършила с убедителното 4:1 за нашите национали. За тогава Бонев си спомня как вкарва попадение след двойно подаване с Гунди.
От шампионатните мачове с Локо Пд се сеща за гол във вратата на Мони Симеонов  в мач със Славия. От флагчето на корнера от лявата страна завърта  с страхотен фалц топката с десния крак в обратния ъгъл.

Христо Бонев е последния български треньор класирал националния отбор на световно първенство. Това става на Мондиала във Франция през 1998 година. Естествено Бонев с умиление си спомня за победата в София над Русия с 1:0 след гол на незабравимия Трифон Иванов-Туньо. Преди това Любо Пенев е направил страхотен заслон за да освободи пространство на Туньо. А пасът безспорно е даден по най-страхотния параболичен начин от Христо Стоичков.
Бонев също така е треньор в Гърция на гранда Панатинайкос.

Зума прави страхотен бенефис в Пловдив през 1984 година, на който идват големи футболни светила от неговото време. От тогава датира приятелството му с Волфганг Оверат. На терена на футболния празник присъстват  още Франц Бекенбауер и Боби Мур.

Христо Бонев е от поколението български играчи, което не може да излезе в чужбина във върховата си форма заради желязната завеса и идеологическите предразсъдъци.
През 1972 година националния тим, воден тогава от Христо Младенов, играе приятелски мач в Торино с Ювентус. България бие с 2:1. Бонев бележи един от головете. След мача президентът на Юве Аниели му подарява чясовник изработен  като лека кола ФИАТ, които са спонсори на Юве. После, италианският бос предлага 1 милиард и 500 000 милиона лири, което тогава се равнява на 3 милиона долара.Но ръководни фактори от БКП заявяват "Ние не продаваме хора". През 1979 година тогавашния мениджър на Бекенбауер, доктор Шваан предлага на БФС Бонев да бъде пуснат да стане съотборник на Кайзера в Космос (Ню Йорк), но и това не става.
Пак, през същата 1979 година след приятелсксия мач на България в с Аржентина в Буенос Айрес, Бонев е поканен да остане и да играе за Бока Хуниорс за две години. Аржентинският гранд е готов да плати 2 милиона долара за две години като праща и самолетни билети за съпругата на Бонев Ема и двамата му синове. В резултат на това пред хотелската стая на Бонев цяла нощ бдят две ченгета от българсксата делегация да не би Христо да избяга.
В крайна сметка  Бонев успява  да играе в чужбина. Като играч на АЕК с клубен трансфер за 150 000 долара.

Христо Бонев е категоричен, че всичко което е постигнал във футбола го дължи изцяло на своето прекрасно семейство.

Редакцията на Bulgariaute.bg пожелава дълъг живот и здраве на легендата Христо Бонев.