Великата Стоянка Мутафова празнува рожден ден днес!

Общество

02-02-2017, 13:20

Снимка:

satirata.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Състоянието на Стоянка Мутафова е стабилно

Мутафова: Човек получава толкова много цветя два пъти в живота - когато идва и когато си отива. Аз идвам!

Стояна-Мария Константинова Мутафова е една от най-обичаните и талантливи български актриси, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското име на актрисата е объркано в един театрален афиш и оттогава е позната като Стоянка.

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Роден е в град Русе, където малката Стоянка често гостува в своето детство. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. Точно при завършването си, се ориентира към актьорското майсторство. Разбирайки къде иска да учи, баща ѝ пише писмо до директора на трупата с искане дъщеря му да не бъде приета, тъй като винаги е искал Стоянка да се занимава с археология. Нещата обаче се развиват в полза на актрисата. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София (1946-1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947-1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г. след това в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас (1991-).

Госпожа Стихийно бедствие има 3 брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той – на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария Грубешлиева – Муки.

Третият съпруг на Мутафова е Нейчо Попов, актьор. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ. С него за първи път се вижда в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ.

Стоянка Мутафова и до днес играе, а почитателите ѝ са няколко поколения българи. За 90 годишния си юбилей, актрисата издава биографичната книга “Една Фурия на 90”, заедно с драматурга Юрий Дачев.

Тя е вписана в рекордите на Гинес като „най-възрастната играеща актриса в света“.

Забележително е отношението на великата актриса към живота. "Човек получава толкова много цветя два пъти в живота - когато идва и когато си отива. Аз идвам!", казва тя.