Петро Порошенко инциира референдум за влизане в НАТО

Свят

02-02-2017, 13:00

Снимка:

commons.wikimedia.org

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Порошенко разпореди пълна бойна готовност по границата с Крим и Донбас

54% от украинците подкрепят влизане в Алианса

В Украйна ще бъде проведен референдум за присъединяването на страната към НАТО, заяви президентът Петро Порошенко в интервю за Berliner Morgenpost, съобщават от Telegraph.

По думите на държавния глава преди четири години само 16% от гражданите на Украйна поддържали провеждането на референдум, докато сега в подкрепа на идеята били 54%.

"Като президент аз се ръководя от мнението на моя народ и ще проведа референдум по въпроса за членството в НАТО", каза Порошенко.


Украинският президент обещава "да направи всичко възможно, за да се сдобие с членство в Северноатлантическия съюз", ако народът на Украйна гласува на референдума в подкрепа на влизането в НАТО. По-рано Порошенко нееднократно е заявявал, че включването в НАТО остава стратегическа цел на Украйна.

Интервюто на Порошенко е в отговор на напрежението в Източна Украйна, между правителствените сили и руски бунтовници и призива на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг към Русия , да използва своето влияние и да прекрати вълната на насилие в Украйна. От началото на конфликта там, до сега са загинали над 10 000 човека.