Националите ни до 14 г. и до 16 г. тръгват за Европейските зимни купи

Състезанията ще се проведат от 3 до 5 февруари

От петък до неделя (3-5 февруари) ще се проведат Европейските зимни купи за юноши и девойки до 14 и до 16 години. В състезанията, чието начало е поставено съответно през 1981 г. и през 1977 г., всички участници са разделени в четири квалификационни групи. Първите два отбора в крайното класиране на всяка една от тях ще получат правото да участват във финалите по-късно този месец.

При юношите до 14 години България ще бъде представена от Динко Динев (ТК Черноморец), Николай Неделчев (ТК Виа Тенис Стар) и Пьотр Нестеров (ТК Черно море Елит), с капитан Крум Крумов. Мачовете ще се играят в Анталия (Турция), като в нашата група са още съставите на Беларус, Дания, Грузия, Румъния и Турция.
 
Националният ни отбор за девойки в тази възраст е в състав Дария Радулова (ТК Августа Траяна), Велизара Филева (ТК Албена) и Никол Русева (ТК Престиж), с капитан Иван Петров. Срещите ще се състоят в Раковник (Чехия), а наши съперници са Хърватия, Чехия, Кипър, Италия, Норвегия, Португалия и още един тим. За последното място спорят Ирландия и Люксембург.
 
Отборът ни за юноши до 16 години е Васил Димитров (ТК 15-40), Диан Недев (ТК Шумен) и Владислав Каражов (ТК Левски), с капитан Никола Николов. Мачовете ще се играят в столицата на Украйна - Киев. В нашата група, освен домакините, са още Белгия, Грузия, Германия, Великобритания и Италия, съобщава БФ Тенис.
 
Националките ни при девойките до 16 години са Розалина Юсева (ТК Дема), Беатрис Спасова (ТК Черно море Елит) и Тина Манолова (ТК Черно море Елит), с капитан Кристиян Илиев. Те ще спорят в Анталия (Турция) с Русия и Турция.
 
В последните години България участва три пъти във финалите на Европекската зимна купа в тези възрасти. Това се случи през 2008 г. (девойки до 16 г.), 2009 г. (девойки до 14 г.) и 2016 г. (юноши до 16 г.).