Цецка Цачева: Образованието ще е приоритет за ГЕРБ

Зам.-министри в служебния кабинет са от правителствата "Орешарски" и "Станишев", посочи бившият председател на Народното събрание

Назначаването на проф. Огнян Герджиков за служебен премиер е удачно, министрите също, но ме притеснява вторият ешалон – зам.-министрите, те са от правителствата "Орешарски" и "Станишев". Това обяви в интервю за предаването "Тази сутрин" бившият председател на Народното събрание и кандидат за президент на ГЕРБ Цецка Цачева.

Цачева не съжалява, че е участвала в надпреварата за президентския пост въпреки загубата. Тя признава, че това е бил един протестен вот с желание за промяна, но според нея хората вече се убеждават, че отново е ставало въпрос за предизборни обещания.

"Не е лесно да знаеш, че след като ти като мажоритарен кандидат си загубил, следват тези последици в държавата. Най-силният удар беше обвързването на резултата от изборите с подаването на оставката на правителството. Но след като отминат емоциите, аз съм убедена в правилността на това решение", сподели Цачева.

Относно кампанията, в която влиза ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори тя коментира, че този път ще заложат на програма за увеличаване на доходите, което може да доведе до ръст на пенсиите и най-вече за двойно увеличаване на учителските заплати.

"След мандата на ГЕРБ има 3,6% ръст на икономиката. Ние трябва да продължим в тази посока. За да го направим, издигаме образованието в национален приоритет. Анализите доказват, че в рамките на следващ 4-годишен управленченски мандат е възможен значителен ръст на средната работна заплата и минималните доходи", посочи тбившият председател на парламента. "От ГЕРБ не излизаме с обещания, които знаем, че в този момент не може да обещаем, че ще дадем на кой каквото пожелае. Така направи г-жа Нинова", допълни Цачева.

Друг проблем, с който обещават да се борят е административната тежест, която мори и бизнеса, и гражданите, и поражда корупция на ниските етажи на властта.

"Готвим се за сериозна парламентарна битка. В парламентарзима всеки е срещу всеки, срещу ГЕРБ са всички. Имаме си своите добри постижения, имаме и самочувствието за това, което сме направили за държавата. Вярваме в своята победа и че гражданите ще ни се доверят отново. Убедена съм, че хората помнят как е излизала държавата след управление на нашите опоненти, Ние оставяме една подредена държава и никой не може да го оспори", каза Цачева.

Цачева смята, че избора на новия президент Румен Радев да лети с военен самолет "Спартан" е пиар ход. Тя смята също, че екипът му не го е подготвил за речта пред депутатите и той е очаквал пред себе си военен съвет, в който всички стоят пред него с папки и изпънати.