Реални ползи за гражданите в ЕС с окончателното отпадане на таксите за роуминг

Политика

01-02-2017, 14:14

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Роумингът в ЕС е към края си

Според новите условия от 15 юни 2017 г. операторите в ЕС нямат право да таксуват другите оператори повече от 7.7 евро на гигабайт данни в роуминг

„Групата на Европейската народна партия в ЕП успешно отстоя интереса на гражданите в окончателните решаващи преговори за отпадането на таксите за роуминг. Това бе последната важна стъпка в договарянето на цените на едро между европейските оператори, което е определящо за цените на пазара на дребно“. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по повод приключването на продължилите цяла нощ преговори относно цените на роуминг на едро.

Според новите условия от 15 юни 2017 г. операторите в ЕС нямат право да таксуват другите оператори повече от 7.7 евро на гигабайт данни в роуминг. От 1 януари 2018 г. цената ще намалее на 6 евро. „Датата 15-ти юни 2017 г. ще даде начало на ЕС с по-малко пречки ограничения в единния пазар“, коментира още Майдел, която е член на Комисията на ЕП за вътрешен пазар и защита на потребителите.

Според евродепутата новите договорени условия са предпоставка за повече конкуренция между доставчиците на услуги, която неизбежно ще доведе до по-достъпни и качествени услуги за потребителите. „Активно работим и за отпадането на пречките пред пътуването в ЕС с легално закупено дигитално съдържание като музика, филми и книги, както и на неоправданото блокиране на услуги в интернет на базата на териториален принцип (гео-блокиране). Вярвам, че това лято ще отбележим тройна победа за европейските потребители“, допълни още Майдел.