Поскъпването на плодовете и зеленчуците се дължи на лошите климатични условия

Ръст на цените се наблюдава най-вече при плодовете и зеленчуците. До свръхстойности са достигнали чесънът и краставиците

Покачването на цените в началото на 2017 година се дължи изцяло на климатичните условия, на затруднените доставки и на недобрата логистична подготвеност на нашите търговци. Това обясни в "Денят започва" шефът на комисията за стоковите борси и тържища Владимир Иванов.
Ръст на цените се наблюдава най-вече при плодовете и зеленчуците. До свръхстойности са достигнали чесънът и краставиците.
Последните 5 топли зими изиграха лоша шега и сега нашите търговци не са подготвени, каза Иванов.
При основата група храни, обаче се наблюдава стабилет вече 7-8 години.
Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата: След членството ни в ЕС стигнахме до добре балансиран пазар. Има вариации, но те са в рамките на допустимите търговски спекулации, в рамките на логистиката и търговското взаимодействие, уточни Иванов.
Той посъветва гражданите и потребителите да гледат цените, публикувани от държавните институции, за да защити правата си.