Почина вокалистът и басист на групи като King Crimson и Asia

Булевард

31-01-2017, 19:09

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дензъл Уошингтън и Ема Стоун с награди за най-добри актьори

Само преди 20 дни той обяви, че няма да може да се включи в първата част от турнето на Asia заедно с Journey тази пролет - заради курс на химиотерапия

Джон Уетън, вокалистът и басист на групи като King Crimson и Asia, е починал днес на 67-годишна възраст, съобщиха официално от прогресив рок групата му. Уетън е диагностициран с рак през 2015 г. Само преди 20 дни той обяви, че няма да може да се включи в първата част от турнето на Asia заедно с Journey тази пролет - заради курс на химиотерапия. Уетън изразяваше надежда, че по-късно тази година ще се присъедини към концертите на Asia. Негов заместник, поне на първо време, е Били Шърууд от Yes.

Джон Уетън е роден на 12 юни 1949 г. в Уилингтън, Англия. Кариерата му премина през следните групи и изпълнители: Mogul Thrash, Family, King Crimson, Roxy Music/Bryan Ferry, Uriah Heep и Wishbone Ash. Има и доста добра солова кариера. Най-голям е успехът му с Asia. Първият албум на групата излиза през 1982 г. и е озаглавен със същото име. Плочата достига до №1 дори в САЩ, като до момента тиражът ѝ е 8 милиона копия. Asia е считана за супергрупа, тъй като включва велики музиканти от известни банди. В началото на 90-те години Уетън е заменен от американеца Джон Пейн. Той се завръща през 2006 г., когато четворката отново е в оригиналния си състав със Стив Хау и Джефри Даунс от Yes, както и с Карл Палмър от Emerson, Lake & Palmer.


John Wetton has died. As Robert Fripp noted earlier today, "John flew away c. 05.25 this Tuesday morning, January 31st. 2017." Our condolences and thoughts are with John's family.

Публикувахте от King Crimson в 31 януари 2017 г.