БФТ продължава да развива програмата си „Тенисът за хора в инвалидни колички“

В балона на ТК Левски част от състеателите ни от националния отбор по тенис за хора с увреждания проведоха тренировка

Българската федерация по тенис продължава да развива програмата си „Тенисът за хора в инвалидни колички“. През 2017 г. и ММС ще подкрепи проекта чрез програмата им за развитие на спорта за хора с увреждания /хора с увреждания и деца в риск/, като от съществено значение еи участието на спонсори. Днес в балона на ТК "Левски" част от състезателите ни от националния отбор по тенис за хора с увреждания проведоха тренировка.

„Тенисът в инвалидни колички винаги е бил равностоен приоритет в работата на БФТ – заяви Екатерина Генова, член на УС на БФТ. - Преди 2години проведохме семинар-обучение, което направихме заедно с американското посолство в България. То беше изключително полезно за нашите колеги тенисисти в инвалидни колички. Дойдоха едни от най-добрите треньори от Американската тенис асоциацияда водят подготовката на състезателитеи техните треньори. От години БФТ се старае с програмата си да обезпечи подготовката на тенисистите с увреждания. Добър знак е, че сега има финансова програма в ММС, която подпомага този вид спорт. За мен тези състезатели са хора, отдадени на този спорт. Те са пристрастени към тениса, обичат го и това им помага да преодолеят трудностите.“

Спортът преди всичко е средство за интеграция и социализация. Благодарение на програмата много хора с увреждания намират начин да се освободят от напрежението, спортувайки с ракета в ръка.

„Желая от все сърце на тези силни духом момчета и момичета да продължават по същия начин и се надявам, че ще можем да ангажираме и други хора, защото има интерес в цялата страна. Има хора със сродни съдби, които можем да включим. Обръщам се към цялата общественост за съпричастие с оглед на това тази благородна кауза да намери все по-голямо признание – заяви Владимир Димитров, член на УС на БФТ и дарител по програмата. - Преди 15 години съдбата ме свърза с един инвалид в Австрия, който беше европейски шампион по тенис и ме впечатли с уникалните си способности да играе. Оттогава аз реших, че ще направя всичко възможно да помагам на хора, пострадали от съдбата, но със силен дух, готови да продължат да се изявяват по този начин. Познавах Борис Томов, научих за неговата съдба и с голямо сърце и голямо желание се включих в тази работа. Успяхме да осигурим колички, участия в лагери и турнири в Австрия. Всичко това до момента аз го правих изцяло с лични средства. За първи път сега успяхме да ангажираме голямата и много известна австрийска компания „Блум“ в тази кауза и се надяваме в бъдеще те заедно с фирма „Интериори“ да станат основен спонсор на отбора по тенис за инвалиди. За тази година сме осигурили средствата с помощта на ММС, с помощта на БФТ, която изключително много се ангажира с този спорт. Смятаме да организираме участия в лагери в чужбина, намерили сме средства, транспорт и остава да финализираме всичко това.“

„Проектът стартира 2002-а – разказа Борис Томов, капитан на националния отбор по тенис за хора в инвалидни колички. - От 2017 ще има 4 нови момчета. В лагерите участват 12 състезатели, но от тази година вече ще са 14само на територията на град София. Има още 2-3 момчета и едно момиче, които играят повече за обща физическа подготовка. За тези 12 тенисисти са осигурени четири лагера годишно благодарение на БФТ. Спортният ни календар включва републиканско първенство, а благодарение на спонсорите ни в лицето на Владо Димитров имаме няколко състезания в чужбина. За добро представяне разчитаме на Зоя Чавдарова, Мария Петрова и Калин Асенов. Тук споменавам и Христо Босаков. Това е момче от Пловдив, което има увреждане на едната ръка и попада в друга категория. Той ходи два пъти на лагери в Австрия. През годините тениса в инвалидни колички се превърна в социален проект. Това е благодарение на БФТ, на президента Стефан Цветков и на генералния секретар Катерина Генова, тъй като това са 4-5 лагера в годината по четири дни, общо около 30 дни. Създадена е отлична организация, тренираме по три пъти седмично по два часа на Националния тенис център.“, разказа още Борис, като уточни, че подкрепа получават и в много други градове, сред които Пловдив, Троян, Благоевград и Варна.