Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Иран

Постъпи искане за обсъждане на иранското изпитание на балистична ракета

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във връзка с проведеното от Иран изпитание на балистична ракета.

Това съобщи постоянният представител на Швеция в световната организация, тъй като скандинавската страна председателства Съвета за сигурност през януари, информира ТАСС.

Постъпи искане за обсъждане на иранското изпитание на балистична ракета, което ще се проведе след консултации за Сирия, каза постоянният представител. Според дипломата молбата е отправена от страна на САЩ.

Вчера "Фокс нюз" информира, позовавайки се на източници от Пентагона, че в неделя Иран е провел пуск на ракета със среден обсег на действие. Изпитанието е в нарушение на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която забранява на Ислямската република да провежда тестове на балистични ракети.

По-рано Израел поиска незабавна реакция от Съвета за сигурност.

Иран отново пренебрегна резолюции на Съвета за сигурност на ООН и разкри своите истински намерения. Международното общество не трябва да заравя главата си в пясъка пред лицето на тази иранска агресия. Действията на Ислямската република са заплаха не само за Израел, но и за "целия Близък изток", предупреди постоянният представител на еврейската държава в ООН Дани Данон.