Министър Узунов: Вие заслужавате признание от цялото общество

Общество

30-01-2017, 15:18

Снимка:

Пресцентър МВР

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-добрите пожарникари за 2016 година ще бъдат обявени днес

Повод за високата оценка на вътрешния министър бе 22-рата по ред церемония „Пожарникар на годината“

„Зная, че ежедневно преодолявате трудности, лишения и решавате множество сериозни проблеми. Професията ви възлага много отговорности, но и ви дава сили да помагате по всяко време на всеки оказал се в беда.“ С тези думи министър Пламен Узунов се обърна към служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по време на организираната за 22-ри пореден път церемония „Пожарникар на годината“. Той припомни трудностите, преодолени от тях през 2016 -  големи горски пожари, наводнения, евакуации, благодари сърдечно на колегите, участвали пряко в овладяването на трагичния инцидент в село Хитрино. „Въпреки трудностите, българските пожарникари и спасители пристигаха първи на критичните места и оставаха на терен до последния момент. При всички тези тежки изпитания те защитиха доверието на хората и честта на професията.“ Министър Узунов изрази убеденост, че и занапред служителите на ГДПБЗН ще работят със същата всеотдайност.
На тържеството присъстваха главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, ръководството на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, директорите на главните дирекции в структурата на министерството, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян, председателят на фондация „Доверие и закрила” Христо Друмев, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, представители на местната власт.
Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. За първи път в историята на конкурса тази година бе присъдена специална комплексна награда за героизъм и демонстрирани високи професионални качества. Тя бе за РДПБЗН-Шумен и действията на служителите на дирекцията в 10-дневната спасителна операция край село Хитрино.
Конкурсът се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият - за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”. В специална категория категорията „Отличени” се присъждат награди за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици и доброволци.

Комплексен победител тази година е комисар Стоян Колев, директор на РДПБЗН-Ст. Загора. Със заповед на министъра на вътрешните работи той е награден с „Почетен знак на МВР” I-ва степен. Комисар Колев благодари за присъденото  отличие и високата чест да бъде „Пожарникар на годината“. Той каза, че и до днес спазва думите на гл.комисар Николов, с които е бил назначен за директор на регионалната дирекция - денонощно да се грижи за имиджа на професията и да пази честта на пагона.

В раздел „Превенция” награди получиха ст. инспектор Христо Тошев от РСПБЗН-Бургас, ст. инспектор Радомир Радев от РСПБЗН-Ловеч и тяхната колега мл. инспектор Адриана Димитрова от РСПБЗН-ТЕЦ Марица-Изток2.
Победители в раздел „Пожарогасителна и спасителна дейност” станаха гл. инспектор Димитър Колев от РДПБЗН-Хасково, гл. инспектор Станко Лазов от РДПБЗН-В. Търново, мл. инспектор Кольо Кацаров от РДПБЗН-Пловдив, мл. инспектор Иван Гаврилов от РСПБЗН-Ботевград
Отличие в категория „Контролна дейност” получиха инспектор Марин Радев от РСПБЗН-Ст. Загора, инспектор Пламен Великов от РСПБЗН-Силистра, мл. инспектор Кристияна Енчева от РСПБЗН – Шабла, мл. инспектор Георги Малаков от РСПБЗН-Пампорово.
Националната асоциация на доброволците връчи специални плакети на Росен Спасов, обявен за „Доброволец за 2016 година“ и на доброволния отряд към община Белово.

ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ отличи и шестима мъже и жени, които през годината са оказали значимо съдействие на пожарните служби по места. Награди получиха Дамян Дамянов, директор на Югозападно Държавно предприятие – Благоевград, Благовеста Факирова, председател на управителния съвет на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски”, село Балван, инспектор Красимир Иванов и Цветан Цанев – ръководители на отбора Млад огнеборец при ОУ „Никола Икономов” – Разград, Снежина Монева, ръководител на доброволното формирование при община Ценово и Стефан Стефанов, жител на село Хитрино.