70% по-високи сметки за ток ни очакват за януари

Притесненията са най-вече за хората, които са енергийно бедни, тъй като при тях сметките много трудно ще бъдат платени

Сметките за ток за изминаващия януари ще са със 70% по-скъпи от януари миналата година. Това прогнозира в рубриката „Чети етикета” в „Тази сутрин” по bTV енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков.
Ако през януари 2016-а година средната сметка на домакинство, което се топли на електричество и не използва топлофикационна услуга, е била 119 лева, то този месец тя ще скочи на 202 лева, тоест се очаква да платим за ток с 84 лева повече.Не може да се говори за надписване на сметки, просто консумацията е много по-голяма”, смята Божков.Пикът на потреблението на ток е бил на 10 януари, когато сме достигнали критично близо до възможностите на електроенергийната ти система. Прогнозите за рекордно потребление за миналия петък обаче не са се сбъднали и се отопляваме на ток, най-икономично е това да става с климатик, посочи Божков. Ако обаче нямаме възможност за такава инвестиция, следващият най-изгоден вариант е акумулиращата печка, която черпи по-евтината нощна енергия от 22 ч. до 6 ч. сутринта, и излъчва през деня. предприетите мерки от диспечерите за намаляване на напрежението духалките стават дори опасни. „При понижаване на напрежението в неработните часове, вентилаторът в духалката се върти слабо, нагревателят започва да се загрява повече до червено и е възможно да се подпали пластмасата”, изтъкна Еленко Божков.
Елена Гоцева, адвокат към „Активни потребители”, коментира, че притесненията са най-вече за хората, които са енергийно бедни, тъй като при тях сметките много трудно ще бъдат платени.