Вълна на протести и възмущение след забраната на Тръмп за мюсюлманите

Според медиите в САЩ през границата не били допускани и студенти, следващи в американски университети

Само до събота вечерта 11 души са задържани на летището в Ню Йорк, които пристигнали от Ирак и другите страни от черния списък - Сирия, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен. Всички те били на път, когато Тръмп подписал указа.

Мнозина законно пребиваващи са принудени да се откажат от планирани пътувани зад граница от страх при завръщането си да не им откажат да ги пуснат през границата. Компании със служители от засегнатите страни, които се оказали по това време в чужбина, опитват да им помогнат да се върнат. Според медиите в САЩ през границата не били допускани и студенти, следващи в американски университети. Забраната от петък обхваща и притежателите на зелени карти и визи от седемте страни.

Държавният департамент обяви, че и хората с двойно гражданство, едно от които е от забранените държави, нямат право да посещават Америка. В Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и Вашингтон хиляди протестираха, настоявайки да бъдат незабавно освободени блокираните пътници. Забраната за влизане в САЩ за 3 месеца засяга и някои екипажи на самолети. Решението на Тръмп хвана авиокомпаниите неподготвени, тъй като нямат алтернативни пилоти и стюардеси. Забраната за влизане на американска територия може да засегне и иранския режисьор Ашгар Фархади, номиниран за “Оскар” за чуждоезичен филм. Той трябваше да пътува за церемонията през февруари. Американски федерален съдия разпореди временна забрана за депортирането на хора с валидни визи и бежанци, блокирани на американски летища след указа на президента, съобщи Ройтерс. Бруклинската съдийка Ан Донъли издаде разпореждането, след като бе сезирана от адвокати на Американския съюз за граждански права. Министерството на националната сигурност заяви, че ще се съобрази с разпореждането на съда, но указът на президента остава в сила.

В отговор на мерките Иран ще забрани на американците да влизат в страната, съобщи Би Би Си. Техеран нарече решението на Тръмп незаконно, нелогично и противоречащо на международните правила. Иракчанин показва визата си на летището в Ербил, след като бе върнат от Египет да не пътува за САЩ.