530 откраднати коли по-малко през 2016-а

Полицаите са установили и складовете, където групата укривала откраднатите автомобили

С 530 автомобила по-малко са откраднати през 2016 г. спрямо предходната. Това обяви на брифинг шефът на СДВР Младен Маринов.

"През 2016 г. успяхме да намалим противозаконното отнемане на МПС-та", коментира той.

Поводът за констатацията е проведена операция в столицата, при която бяха арестувани трима души за кражби на автомобили. Сред тях е и една жена, която обаче е освободена, тъй като се установило, че не е съпричастна към автокражбите. Другите две лица са задържани за срок до 72 часа и предстои утре Районната прокуратура да поиска постоянен арест за тях.

До ареста се стигнало след постъпил в полицията сигнал за откраднат "Фолксваген Туран" в ж.к. "Младост". Служителите на реда засекли возилото в "Люлин". В акцията по задържането били включени и униформени от сектор "Кобра" при СДВР, тъй като автоджамбазите били опасни за задържане лица.

Полицаите са установили и складовете, където групата укривала откраднатите автомобили и впоследствие ги разфасовали на части. При обиска на склада са открити над 10 крадени автомобила. Кражбата ставала предимно за части.

Задържаните са известни на полицията, но по друга линия на престъпността. Те имат криминални регистрации за наркотици, хулиганство, а единият е осъждан за изнасилване.

Според криминалистите групата е била много добре подготвена и се насочвала предимно към среден клас автомобили, а също и към по-луксозни.

Шефът на СДВР коментира, че всяка група се специализира към определен клас коли. По- новите обаче изисквали и по-добра организация на крадците.