Григор Димитров приключи на полуфинал в Мелбърн след петсетова драма с Надал

Гришо измъчи Надал

Григор Димитров измъчи Рафаел Надал, но не можа да го преодолее и да се класира за първи път в кариерата си на финал на турнир от Големия шлем. В драматичния полуфинал на тазгодишното Открито първенство на Австралия българинът отстъпи с 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6. Така Надал прекъсна серията на Димитров от 10 победи, започнала в началото на годината, и на четвъртия си финал в Мелбърн Рафа ще играе с Роджър Федерер.

Още от началото на мача българинът притисна съперника си на сервис, но не можа да пробие, а в четвъртия гейм шампионът от 2009-а спечели подаването на Димитров си и поведе с 3:1. Това даде допълнителна увереност на Надал, който набързо затвърди , а не след дълго приключи сета, в който спечели 90% от точките си на първи сервис.

Григор продължи да играе позитивно и поведе с пробив на нула за 3:1 след гейм, в който Надал получи предупреждение от съдията, че се бави при изпълнение на сервис. В седмия гейм Димитров допусна две двойни грешки и Рафа върна пробива. Дойде силен гейм на ретур за първата ни ракета, но и слаб на сервис. Пропуснати четири сетбола в десетия гейм, след което след продължителна и здрава битка Надал си спечели подаването за 5 равни. В следващия сервис гейм на Надал обаче Григор продължи да играе агресивно и позитивно и с нов пробив изравни сетовете.

В третия сет Надал поведе с брейк за 3:2, но отговорът на българина не закъсня и той равенството. Стигна се до тайбрек, в който Надал първи стигна до сетбол и се възползва от него.

Четвъртият сет вървеше без точки за пробиви и отново се стигна до тайбрек. Смяната дойде при 4:2 точки за първата ракета на България, който затвори частта със 7:4.

Решителната част започна с дълъг сервис гейм на Димитров, а Надал оцеля в трудния за него осми, което очевидно вдъхнови него и събуди публиката. Още в следващия гейм носителят на 14 титли от Големия шлем проби, а след това на свой сервис приключи мача при третия мачбол след пет часа битка на корт Rod Laver Arena, съобщи БФ Тенис