Виктор Карагьозов: Младежите под 21 могат да се класират на световно

Изграден е един боеспособен отбор

Българският национален отбор за младежи под 21 години стартира отлично 2017-а година. Младите волейболисти спечелиха безапелационно първия кръг от световните квалификации в столичната зала „Христо Ботев“. Тимът ни се наложи над Франция с 3:2 и Дания с 3:1, което му осигури място в заключителния втори кръг от пресявките за шампионата на планетата. Съперници на младите „лъвове“ ще са европейския вицешампион Украйна, Сърбия и отново Франция.
Двубоите от тази Група Е ще се състоят от 18-и до 21-и май, а към момента все още не е ясно коя от четирите страни ще бъде домакин. Мондиал 2017 за тази възраст ще се състои в Чехия от 23-и юни до 2-и юли.
От сайта на БФВолейбол volleyball.bg потърсихме за коментар известния волейболен специалист Виктор Карагьозов. През 2011-а година Карагьозов изведе юношеският национален отбор под 19 години до 4-ото място на Европейското първенство в Турция.

-Г-н Карагьозов, в началото на годината отборът под 21 години воден от Николай Желязков спечели първия кръг от световните квалификации. Какви са наблюденията Ви за този тим?  
 - За краткото време, което са имали колегите преди квалификацията, са успели да изградят един боеспособен отбор, с който да съумеят да я спечелят. Радващо е, че успяха да се класират за следващия кръг.

-Кои състезатели Ви направиха впечатление?
-Хубаво впечатление от състезателите ми направи Алекс Грозданов. Разпределителят Николай Манчев е израснал чувствително. Шекерджиев е един от лидерите на отбора и също ми направи добро впечатление с балансираната игра, която показа във всеки един елемент. Определено той е основен фактор и лидер на тима.

-Определено волейболистите под 21 години имат трудни съперници във втория кръг от квалификациите за Световното първенство.
-Предстои им една много тежка квалификация. Дано да съумеят и във втората фаза на квалификацията да се представят добре. При всички положения, ако сме домакини това ще даде своите плюсове и предпоставки да се класираме. Навън става много по-трудно, особено предвид това кои са останалите имена в групата – Франция, Сърбия, Украйна. Но ние имаме отбор и разполагаме със своите шансове дори квалификацията да бъде в друга държава, да съумеем да се класираме. През годините във всички гарнитури от юношеското направление ние почти винаги успяваме да имаме представител на голям форум.Предполагам, че традицията ще се спази.
-В същото време тимът под 19 години се класира за Европейско първенство. Имахте ли възможност да го наблюдавате по време на квалификацията в „Христо Ботев“ по-рано този месец?
-За тази гарнитура нямам конкретни наблюдение. Запознат съм с качествата на разпределителя Константин Нечев, който играе в Дупница. Определено един перспективен състезател, който има качества и с една правилна, методична работа може да постигне сериозни резултати. Така че имаме база и основа от тези две гарнитури. Има състезатели с достатъчно качества, които могат да се развият и след време да достигнат нивото на мъжкия национален отбор.
-Колко важно за развитието на състезателите е участието на европейски и световни първенства?
-Участието на всеки голям форум означава трупане на опит и сверяване на часовниците с развитието на състезателите от останалите страни. Всеки един мач на такова ниво в тази възраст е от изключително голямо значение и в колкото повече битки обгарят тези момчета, толкова повече им се дава възможност за по-бързо и качествено израстване.