Изключително малко са хората, които не биха станали донори на органи у нас

Общество

26-01-2017, 10:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очакват ни до минус 20 градуса в края на седмицата

В България хората реагират по-бързо от румънците при взимане на решение дали техен близък в мозъчна смърт да стане донор, отбеляза Симеонова.

Д-р Марина Симеонова от изпълнителната агенция по трансплантация, каза пред БНТ, че са иключително малко хората, които не биха станали донори на органи у нас.

"Недобрата информираност какво е мозъчна смърт е една от основните причини за отказ за донорство", добави тя. "Но тава е тежка диагноза и решение на лекаря, обаче през последните години имаме откази не повече от 20 %, както и отпаднали доказана мозъчна смърт и отпаднали трансплантации по медицински причини", заяви д-р Симеонова. "Трябва да се отбележи, че хората в България са интелигентни и като им бъде обяснено, те разбират и приемат. Времето за размисъл е много малко по физиологични причини", каза Симеонова. В България хората реагират по-бързо от румънците при взимане на решение дали техен близък в мозъчна смърт да стане донор, отбеляза тя. "Не сме стигнали тяхното ниво като абсолютен брой на трансплантациите, все пак са по-голяма страна, но се доближихме", каза още д-р Марина Симеонова.