Инфаркт покоси Валентин Карабашев, най-младия вицепремиер в историята на България

Общество

23-01-2017, 16:52

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът откри нова клиника по неврохирургия

Карабашев бе най-младият вицепремиер в историята на България-заема поста в кабинета на Любен Беров през 1992 година, когато е едва 32-годишен

Починал е Валентин Карабашев, информират от "24 часа". Икономистът отишъл да кара ски на Боровец и получил инфаркт на пистата. Карабашев бе най-младият вицепремиер в историята на България-заема поста в кабинета на Любен Беров през 1992 година, когато е едва 32-годишен. Роден е на 4 юли 1960 година в София. Завършил е немската гимназия и външна търговия в Икономическия университет в Будапеща. Бе депутат в 36-тото Народно събрание от СДС, но по-късно е изключен от партията.

Съавтор е на първия приватизационен закон в България. През последните години управлява инвестиционни дружества. Една от последните истории, разказана за Карабашев, е от журналиста от "24 часа" Пенчо Ковачев. "Карабашев няма да се върне в политиката" е заглавието на материала, в който се разказва за някогашния 32-годишен вицепремиер и министър на търговията.

Преди повече от 6 години Карабашев ръководи две фирми - "Булленд Инвестмънт" и "Сентинел Асет Мениджмънт" АД. Пенчо Ковачев напомня, че Валентин Карабашев е един от авторите на Закона за приватизацията, а след излизането от политиката основава фонд "Златен лев" за участие в масовата приватизация. Фондът купува 50 предприятия, сред които "Пиринско пиво", което по-късно бе продадено на "Карлсберг".

В политиката го кани проф. Любен Беров, който става министър-председател в мандата на ДПС. Карабашев е вицепремиер само една година, т.к. мнозинството в парламента не подкпрепя приватизацията. Валентин Карабашев беше женен за красивата азербайджанка Лейла