Росен Плевнелиев: Няма да се върна в политиката

Общество

22-01-2017, 10:00

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Росен Плевнелиев: Въведохме пряката демокрация в страната

Решението да не се кандидатирам за втори мандат беше мое

Президентът Росен Плевнелиев оцени като успешен мандата си. В интервю за БНТ той каза, че България е преминала успешно през кризите и не са допускани големи грешки. Плевнелиев беше категоричен, че решението да не се кандидатира за втори мандат е било лично негово.
"Споделих и с Борисов, говорих и с Радан Кънев, който беше коалиционен партньор по това време. Защото аз съм такъв човек - няма мен. За мен не е важна личността, лично аз. Не е важна властта като самоцел. Важно е обаче властта като средство - да бъдеш полезен на народа си. Взех своето решение, споделих го с всички, бях коректен към всички. И 6 месеца преди президентстките избори излязох със своите аргументи и пред народа. Народът ме разбра. Днес, когато си тръгвам, чувствам неговата подкрепа, неговата любов. Част от това е и че бях коректен - казах си на време. България премина добре през кризите. Аз си тръгвам достойно и гордо с това постижение. На фона на извънредната нестабилност - навън и вътре в България - ние стояхме добре", заяви президентът Росен Плевнелиев.

На въпрос допускани ли са грешки, президентът Плевнениев отговори: "Днес, когато се замислям назад в мандата, от една страна - най-отговорно заявявам, че големи грешки не са допускани. Но все пак има нещо, което дълбоко ме тревожи. Има нещо, в което целият политически елит на България се проваля. Слагам и себе си в тази група - и това е, че днес българското общество сигнализира, че няма справедливост в държавата. Искрено пожелавам на президента Радев да не се сблъска с тези трудности, с които аз се сблъсках през тези 2 години, когато през 2013 и 2014 г. в България поставихме негативен рекорд - смениха се 5 правителства и 3 парламента само за 2 години. Искрено се надявам и тук е и моят апел към всички български политици - да помогнат на държавния глава. Разбира се обаче от него се очаква да държи правилната посока. Ще направя вероятно фондация, с която искам да работя за бъдещето на България - бъдещето на България, индустриите на бъдещето, технологиите на бъдещето, просвета, образование, таланта на българите, за да намерят своята реализация. Аз ще продължавам да бъда активен на много фронтове. Дори наскоро заявих, че ще съм готов да отида на барикадата, ако някой постави под съмнение посоката на България, защото аз ще продължа да бъда активен гражданин. Но няма да се връщам, към която и да било политическа партия. Няма по никакъв начин да се върна обратно в парламента. Не му е мястото - уча се по някакъв начин от грешките на предишните президенти".