Радев официално встъпва в длъжност

Като петия президент на страната

Румен Радев официално встъпва в длъжност днес като петия президент на страната на тържествена церемония на площад "Св.Александър Невски", която започва в 11 часа.

Поканени са министър-председателят в оставка Бойко Борисов и министрите му, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народните представители, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, бившите президенти Петър Стоянов и Георги Първанов, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова и представители на дипломатическия корпус.

Пред Паметника на незнайния воин ще бъдат построени представителните части на Българската армия. По време на церемонията президентът Росен Плевнелиев ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул.

Съпроводен от командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, новоизбраният президент ще се отправи към десния фланг на строя, ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул.

След като приеме строя Радев ще се присъедини към Плевнелиев и заедно ще се качат на трибуната, където двамата ще произнесат слова.

След тях гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. Двамата президенти ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния воин.

После те ще приемат тържествения марш на почетния караул. До престрояването на караула за преминаване в тържествен марш ще звучи камбанен звън. Малко преди обед двамата президенти и двамата вицепрезиденти ще се отправят към храм-паметника "Св. Александър Невски", където ще бъде отслужена литургия и ще запалят свещи.

После Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова ще посрещнат Радев, придружаван от първата дама и вицепрезидента Илияна Йотова пред парадния вход на президентската институция.

В Гербовата зала предстои официална снимка на двамата президенти, последвана от официална снимка на двамата президенти с вицепрезидентите, след което те ще проведат отделни срещи.

След приключване на срещите президентът Румен Радев ще изпрати на параден вход президента Росен Плевнелиев, а вицепрезидентът Илияна Йотова - вицепрезидента Маргарита Попова.