Влизат в сила по-високите глоби за превишена скорост

Затягат се и правилата за водачите без застраховка "Гражданска отговорност"

От днес влизат в сила по-високите глоби за превишена скорост. Затягат се и правилата за водачите без застраховка "Гражданска отговорност". Пътната полиция вече ще има право да прекратява служебно регистрацията на автомобили при подобно нарушение. Тежки санкции се предвиждат и за участниците в улични гонки, информира БНТ.

Пътните полицаи вече ще могат да отнемат номерата на колата, ако шофьорът ѝ кара с над 0,5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици. Употребилите алкохол от 0,5 до 0,8 промила ще остават без книжки за 6 месеца и ще плащат глоба от 500 лева. С по-висок промил глобата ще е 1000 лева, а колата няма да може да бъде ползвана 1 година.

Законът предвижда и по-строги санкции както за участниците в улични състезания, така и за организаторите. При първо нарушение глобата е 3000 лв., а книжката се отнема за срок от една година.

При рецидив книжката ще се отнема за 3 години, а пък глобата скача на 5000 лева. Според любителите на високите скорости по-строгите санкции няма да сложат край на незаконните състезания.

Искрен Иванов, собственик на фирма за организиране на автомобилни състезания: Освен забраните трябва да се направи нещо и за хората с бензин в кръвта и това е да има съоръжения, на които да може да се практикува този спорт.

В същото време все повече младежи изпробват мощността на автомобилите си в градска среда.

Искрен Иванов, собственик на фирма за организиране на автомобилни състезания: Поради липсата на съоръжения, където да покажат своите умения, те го правят на улицата. Тук вече говорим за хиляди хора, които го правят.

Във Велико Търново вече близо година се борят активно с незаконните гонки. След зачестилите катастрофи в областта бяха увеличени патрулите, сложени са и допълнителни камери на пътя. Резултатът - до момента са хванати общо 58 шофьори.

Атанас Атанасов, началник "Пътна Полиция" ОД МВР Велико Търново: Даже имаше не от нашата област, а от други места. Установени са. Наложени са съответните санкции.

От МВР смятат, че по-високите глоби ще вразумят повечето шофьори. При превишение на скоростта с над 50 километра в час в населено място глобата е 700 лева, а извън населените места - 600 лева. За всяко следващо превишаване с 5 км в час, глобата се увеличава с 50 лв.

Атанас Атанасов, началник "Пътна Полиция" ОД МВР Велико Търново: Има доста водачи, които не си заплащат глобите. Чакат да изтече давностния срок. Законодателят е предвидил промяна. Ще се отнема свидетелство за управление, ще се спира автомобилът от движение до заплащане на глобата. Все пак това ще има възпиращ ефект.

Друга новост е, че глобата за неправилно паркиране ще се смята за връчена със залепването ѝ на превозното средство. Шофирането в насрещното платно ще се наказва с 3 месеца без книжка и глоба от 1000 лв. Шофьори, които влизат във временно затворени участъци при лоши метеорологични условия, също ще бъдат санкционирани.

Временно спиране на автомобила от движение

  • на собственик, който предоставя автомобила си на лице без книжка, под въздействието на алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или наркотици – за срок до един месец;
  • на собственик, който управлява моторно превозно средство с наложена глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба;
  • на собственик, който при управление на моторно превозно средство превиши максимално разрешената скорост в населено място над 50 km/h – за срок един месец;
  • на собственик, който допуска, организира или предоставя управлението на моторно превозно средство на лице за участие в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, или ги ползва за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хора и товари – за срок три месеца;

Важни промени

  • Вече официално е забранено и т.нар. „слаломиране” – внезапното и последователно преминаване от една в друга лента на пътното платно.
  • Не се разрешава спирането и шофирането в аварийната лента на магистралата, освен в случай на авария или ако шофьора или спътниците му внезапно се почувстват зле.
  • Въвежда се понятието „нов водач”. Той получава 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 13 точки получава след изтичане на 24 месеца стаж като водач.