Министър Николай Ненчев отчете двугодишното си управление

Министърът на отбраната посочи, че е стартирала отлаганата 25 години модернизация на въоръжените сили

Министърът на отбраната Николай Ненчев отчете двугодишното си управление днес, 20 януари, пред депутатите от групата на Реформаторския блок в Народното събрание.

 

Министърът на отбраната посочи, че е стартирала отлаганата 25 години модернизация на въоръжените сили. „Бяха приети два от най-важните и големи проекти за модернизация в Българската армия. Готов е и трябва да бъде одобрен и третият проект за Сухопътните войски“, подчерта министър Ненчев. Той каза, че са приети важни стратегически документи – Програмата и Плана за развитие на Въоръжените сили 2020 и е актуализирана нормативната уредба в сферата на отбраната.

 

„Постигнахме увеличение на бюджета за отбрана, който достигна 1,35 % за 2016 и  1.6% за 2017 г.“, посочи министър Ненчев. Той отчете още, че през тези две години се е повишило значително доверието на нашите партньори в рамките на евроатлантическото сътрудничество. Министърът на отбраната акцентира, че водената от него политика е била винаги с ясен евроатлантически профил.

 

„В действителност по време на нашия мандат осигурихме летателна готовност на ВВС, защото с последния договор, който сключихме, осигурихме десет двигателя за самолети МиГ-29, което не се е случвало през последните 22 години“, заяви министър Ненчев в отговор на журналистически въпрос. Той разясни още, че РСК МиГ не може да ремонтира авиониката на този тип самолети по стандартите на НАТО.

 

Министър Ненчев благодари специално на Реформаторския блок за подкрепата през цялото време и на всички парламентарни групи, включително и на тези, които са били в опозиция, за одобрението на  различни законодателни инициативи, инвестиционни проекти и на програмата за развитие на отбранителните способности.