Веселин Великов: Ако успеем да се задържим в шестицата ще е уникален успех

Някой ден може да поема и ЦСКА, но още ми е рано

В лицето на Веселин Великов Дунав намери своя достоен треньор. Русенци направиха силна

пролет, а една от основните заслуги е именно на младия специалист, който даде интересно и откровено интервю за "Тема Спорт".

 

Шесто място и 28 спечелени точки. Вярвахте ли преди началото на сезона, че може да постигнете толкова много?

 

- Мислех, че по време на паузата ще сме между 8 и 10 място. Имаше някои мочове, които можеше да спечелим, но загубихме. В други пък победихме, а не заслужавахме. Но това, което направихме с Дунав, без домакински мач в Русе, без условия за подготовка, тренирахме на маломерни игрище, е истински подвиг. На всички момчета трябва да се каже едно голямо "браво". Най-лошото нещо за един футболист е да няма къде да тренира. Същото важи и за треньора. Мъчим се, правим, струваме и знаем, че не е най-професионалното нещо, но даде резултат. Сигурен съм, че ако имаме нужните условия може да постигнем по-големи успехи.

Имате ли надежда, че напролет наистина ще играете в Русе, а не в Разград?

- Нашият кмет и хората, които се занимават с това, ми казаха, че ще играем в Русе, но вече и аз не вярвам на никого. Но какво ще стане - никой не може да гарантира.

Как са нещата с д-р Симеонов? Човекът полага достатъчно усилия за клуба...

- Наистина полага много усилия, но ограничените финансови условия, които има отбора си казват думата. Не може да позволим да привлечем играчи с големи заплати. И да си мислим, че може да направим нещо по-голямо. Ние сме с най-малкия бюджет в Първа лига.

Без да назоваваме имена на играчи, но колко е най-високата заплата в Дунав?

- Взимаме най-малките заплати в Първа лига. Даже Етър и Септември София, които са във Втора лига получават по-големи пари от нас. Плюсът обаче е, че като се каже - заплатата на 15-ти, а премията след мача и се случва на датата. Няма забавяне и лъжене.

Вече трета година сте начело на Дунав. Как се чувствате в Русе?

- Доста хора ме подценяват, подценяват и отбора, но това си е за тяхна сметка. През есента контактувах с много специалисти и треньори и всички ми казваха: "Веско, всеки може да ти говори каквото си иска. Късмет е, ако биеш един, два, три мача, но три години не е късмет", разбери. Или в елита от 19 мача да си имал късмет в 15. Късметът е в един, два двубоя. Чувствам се добре в Русе, феновете ме харесват. Давам всичко от себе си. Каквото зависи от нас го правим. Но във футбола не винаги се побеждава, не винаги нещата се получават, както ни се иска. Христо Янев също иска нещата в Нефтохимик да му се получават и прави всичко възможно, но понякога не става. Най-важното в отбора са футболистите. Ако ги няма и нас няма да ни има. Тук говоря не само за треньорите, а за всички по веригата - масажисти, домакини, доктори. На играчите трябва да им е подсигурено всичко, да не мислят за простотии.

Пречи ли ви това, че нямате Про-лиценз и възнамерявате ли да го започнете в скоро време?

- Аз исках да го изкарам, но не ме приеха. Не зная защо. Това си е техен проблем. Кандидатствах, но не ме приеха с условието, че нямам стаж. Но както и да е, няма значение. Аз не мисля, че лицензът е някакъв проблем. Ти футбола или го разбираш или не. Или можеш да го обясниш на хората - или не. Три години съм вече в Дунав и вкарах отбора от "В" група, в "Б" и в елита. Ако някой треньор дойде и ми каже, че е направил същото без задкулисни работи, без да купува мачове и да лъже... Г-н Пламен Донев ми помага, защото той има лиценз. С него сме се разбрали. Той ми има пълно доверие. Пак казвам, не мисля, че проблемът е, че нямам лиценз. Да, нямам го, но винатане е в мен.

Напоследък доста ваши млади колеги изкараха престижни стажове - Томаш в Манчестър Юнайтед, Малин Орачев в Атлетико Мадрид... Вие имате ли такива планове?

- Да, говорил съм с ръководството нещо. Имаме намерения. Мислехме сега декември, но стана много късно. Така, че юни или юли, ако не към края на тази година. Искам да отида и имам уверението на ръководството. Надявам се да е в едни от най-големите отбори в света.

От кой треньор сте видял най-много като играч и прилагате сега?

- Лека му пръст на господин Енрико Катуци, който ми беше треньор в ЦСКА, но от него може би съм видял най-много работи. Говоря за разбирането му за играта и отношението към футболистите. Той беше човекът, който когато дойдох в ЦСКА ме научи да играя с четирима в защита в линия. До тогава играехме с либеро и двама покривачи. Но от всеки съм взимал по нещо - Аспарух Никодимов, Димитър Пенев, Димитър Алексиев...

Мислите ли за по-сериозно развитие, например някой ден да поемете ЦСКА?

- Разбира се, но още ми е рано. Искам да натрупам още малко опит, стаж и самочувствие. Рано ми е да поемам голям отбор. Който няма база за развитие, няма как да отива нагоре. Нито той, нито отбора му. Първо искам да се докажа и покажа. След 3-4 години може. С Дунав имам още работа за вършене.

Какви цели си поставяте за пролетта? Къде виждате като максимум Дунав в края на май?

- Максимумът за купата сега е да отстраним Верея и да се класираме на полуфинал. В един мач може да стане всичко. Да, ние сме гости, но ще направим всичко възможно да ги излъжем. Дано и съдиите да ни позволят, защото видяхте в последните срещи и с Верея, и с Черно море, и с ЦСКА какво се случи. Съдийската комисия мисля, че си взе поука и наказа някои рефери. В първенството, ако успеем да се задържим в шестицата това ще е уникален успех.