Раздадоха наградите на "Нощта на шампионите 2016"

Мирела Демирева, "златните момичета" и Ина Ананиева получиха големите награди на ММС и Спортния тотализатор

Мирела Демирева получи паричната премия за „Спортист на годината“ на церемонията „Нощта на шампионите“, организирана от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор. Тя получи премия от 50 000 лв., а с 10 000 лв. беше отличен нейният треньор Маринус Ван Леуен. В категорията „Отбор на България“ паричната награда от 50 000 лв. грабна ансамбълът ни по художествена гимнастика, а „Треньор на годината“ стана Ина Ананиева със същата награда.

„Благодаря за поредното признание. Искам да пожелая на всички спортисти труда им да бъде оценен така, както беше оценен и моя“, каза на церемонията сребърната медалистка от Рио Мирела Демирева, след като получи наградата си от министър Красен Кралев. „Това вероятно е последната награда, която получаваме като ансамбъл. За тези осем години преминахме през какво ли не, но наистина сбъднахме нашата мечта“, каза капитанката на „златните момичета“ Михаела Маевска. „Искам да пожелая на всеки един спортист да мечтае и повече воля, за да постигне успехи“, завърши тя.

Традиционно на церемонията „Нощта на шампионите“ Министерството на младежта и спорта и Спортният тотализатор отличават най-добрите спортисти на изтеклата година. Премиите, осигурени от БСТ са на обща стойност 200 000 лв. и се дават в 6 категории. Призьори в останалите категории станаха боксьорът Николай Зафиров (5 000 лв.) и неговия треньор Владислав Георгиев (5 000 лв.) в категория „Млад спортист до 14 г.“, бронзовата медалистка от РИО Елица Янкова (10 000 лв.) и треньорите й Петър Касабов (2 500 лв.) и Серафим Бързаков (2 500 лв.) в категория „Млад спортист до 23 г.“ и Ружди Ружди (10 000 лв.) и треньорът му Радостин Тодоров (5 000 лв.) в категория „Спортист с увреждания“.

„Изпратихме нелека година за българския спорт, в която имаше от всичко – драми, провали, но и успехи и еуфория. Видяхме изгряването на нови звезди“, каза министър Кралев. „Новото поколение български спортни звезди с излъчването си, образоваността и интелигентността си, ме карат да бъда оптимист за българския спорт. Те имат не само спортен талант, те могат да представят България достойно във всяко едно отношение“, добави той. Министърът подчерта, че на сцената са заслужавали да застанат и много други спортисти, които са защитили името на България в различни спортни форуми.

„Тази година Българския спортен тотализатор ще навърши 60 години от създаването си. Това са 60 години дейност в името на българския спорт“, каза изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов. „През всички тези години БСТ с гордост е приемало мисията си да предоставя средства за развитието на физическото възпитание и спорта в България“, добави той, преди да връчи наградата за треньор на годината на Ина Ананиева.

В награждаването на спортистите участваха още ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков и главният треньор на националните отбори по бокс Михаил Таков.

На церемонията министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи и почетния знак на министерството – „Венец на победителя“ на знакови личности от българския спорт, които имаха годишнини през 2016 г. Най-високото отличие в сферата на спорта получиха бронзовият медалист от САЩ’94 Красимир Балъков, журналистът и радиоводещ Томислав Русев, олимпийският шампион и многократен европейски медалист по вдигане на тежести Йордан Митков, дългогодишният капитан и треньор на футболния „Левски“ Кирил Ивков, първата олимпийска шампионка на България в леката атлетика Иванка Христова и дългогодишния председател на федерацията по бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян. С „Венец на победителя“ беше удостоена и първата българка със световен рекорд в леката атлетика Йорданка Благоева, чиято 70-годишнина беше ден по-рано на 19 януари 2017 г. За 2016 г. с почетния знак на ММС са удостоени също Васил Божков и Любо Пенев.

„Венец на победителя“ беше учреден от ММС през 2015 г., а с него се удостояват заслужили спортисти, треньори, ръководители, инвеститори и журналисти с особен принос за развитието на българския спорт. До момента носители на „Венец на победителя“ са Стефка Костадинова, Димитър Пенев, Любо Ганев, Боян Радев, Валентин Йорданов, Валентин Златев, Христо Марков, Христо Стоичков, Георги Мърков. Миналата година посмъртно с почетния знак беше удостоен и Трифон Иванов.