Павлова: Надявам се на дух на приемственост в провеждането на програмата за енергийна ефективност

Направените от опозицията коментари, че санирането е кражба, са крайно неприемливи и манипулативни, отбеляза тя

Благодаря на народните представители от всички политически сили, които подкрепиха Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Давайки мандат те направиха възможно тя да продължи, а не само да функционира, да приема новите заявки, които са чакащи, и да се увеличи ресурсът с още 1 млрд. лв. през Българската банка за развитие, за да могат да се реализират подадените, но чакащи проекти. Това са усилията и се надявам в дух на приемственост не само служебният кабинет, но което и да е правителство оттук нататък да я продължи. Това заяви пред медии във Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова.

Направените от опозицията коментари, че санирането е кражба, са крайно неприемливи и манипулативни, отбеляза тя и уточни, че то е важно, защото е за хората, прави се при пълна децентрализация и с активното участие на местните власти. Благодарение на тях се реализират над 2000 сгради. Още 2 хиляди сгради са чакащи, като те включват десетки блок-секции, така че реално се реализират много над този брой сгради, посочи още Павлова. Тя съобщи още, че са регистрирани общо над 6000 сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради, като всички те са регистрирали своите намерения.

Вторият милиард е изключително важен. Той ще покрие голяма част от сградния фонд. До тук тези над 2 хиляди сдружения и сгради, които се реализират, включват над 340 хил. български граждани. Това са 160 хиляди апартамента. С втория милиард ще покрием също голям процент, но това отново са крайно недостатъчни средства. Нашият апел и воля е тази програма да продължи още поне 10-15 години, за да може да бъде разширена за целия сграден фонд и да покрие в максимална степен нуждите на населението, заяви регионалният министър

Мантрата на БСП, че се краде, е просто един пореден предизборен кьорфишек, с който се опитват да трупат вероятно някакъв позитив за тях и се опитват да заклеймят управлението на ГЕРБ, кметовете на ГЕРБ и правителството. Това е крайно е неприемливо. Благодарение на програмата за саниране през 2016 г. 570 малки и средни строителни фирми имаха работа. Имаме сериозна диверсификация на ресурса, който не е концентриран в 1, 2 или в 5 - 10 големи фирми, а в голям брой малки и средни строителни фирми с осигурена заетост. Още десетки и стотици подизпълнители, доставчици и производители участват в този процес, посочи Лиляна Павлова. Тя подчерта, че по този начин парите са останали в българската икономика.

Регионалният министър коментира и референтните стойности. Тя напомни, че изпълнението на програмата е започнало с високи референтни стойности, които са определени в резултат на анализ на средните цени в строителството, публикувани от Камарата на строителите в България на всеки 6 месеца и в резултат на проведените открити процедури за избор на изпълнители. Павлова посочи, че те са варирали в средни стойности около 200 до 400 лв., така че средната цена от 250 лв. за строителство е нормална средна стойност в пика на строителството. Тя припомни, че цените са понижавани три пъти, като според строителната камара те са станали ниски за нуждите на доброто и качественото изпълнение. Пазарът е този, който определя какви са реалните цени в строителството, и показа, че те са добри.

Свидетели сме на опити и заявки на БСП, че ще продължат програмата под някаква форма, искат съфинансиране и да я централизират. Това би означавало да я блокират отново и да я спрат. Апелирам да не спират тази програма, която е най-мащабната социално-икономическа, която задвижихме и заработи. Нека не бъде блокирана именно от тези, които пледират да са социални и леви, коментира Павлова.

Регионалният министър в оставка съобщи, че е провела среща с кмета на Община Варна Иван Портних и с областния управител Стоян Пасев, на която са дискутирани важните за развитието на региона проекти.

Павлова обяви, че общината е успяла да защити като част от инвестиционната си програма всички проекти по първата приоритетна ос на Оперативна програма „Региони в растеж“, като това включва 84 млн. лв. инвестиции в проекти за обновяване на градска среда, втора фаза на проекта за градски транспорт, образователна, социална и културна инфраструктура. Тя пожела успех на общината и да реализира проектите си с минимум обжалвания.

Според министъра оформянето на проекта за рибарско пристанище е на финалната права. Надявам се Варна да е от първите с одобрени проекти, които предстоят по новата покана, която предстои да бъде обявена, тъй като рибарските пристанища и особено това във Варна са от изключителна важност, заяви тя.