Цачева към Радев: Надявам се да сте президент на всички българи

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева поздрави новоизбраните президент и вицепрезидент

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева поздрави новоизбраните президент и вицепрезидент и им пожела успех. „Пожелавам Ви да бъдете президент на всички български граждани без значение на техните политически пристрастия, етнически произход и религиозни убеждения, защото успехът на Вашия мандат, ще бъде успех за всички български граждани”, обърна се тя към Румен Радев.

Вие встъпвате в длъжност в ситуация на подготовка за предсрочни парламентарни избори, в първите дни от мандата си ще изпълните задължението си да разпуснете парламента, да насрочите предсрочни парламентарни избори и да назначите служебно правителство, отбеляза Цецка Цачева. Тя подчерта, че за няколко месеца президентската институция ще носи отговорност за цялата изпълнителна власт и добави, че основна задача на служебното правителство ще бъде да организира честни и демократични избори.

Надявам се чрез назначения от Вас служебен кабинет да съдействате за намаляване на политическото напрежение, което съпътства всяка предизборна кампания, обърна се председателят на Народното събрание към Румен Радев. Според Цецка Цачева подобен подход би дал възможност след предсрочните парламентарни избори България да има легитимно, стабилно и работещо редовно правителство, което да сподели заедно с президента и новоизбраното Народно събрание отговорността за управлението и развитието на страната.

Като новоизбран президент Вие имате легитимността на общественото доверие да взимате трудни решения, заяви Цецка Цачева. Желая Ви да съхраните и разширявате това доверие през целия си мандат, то е най-важният инструмент за осъществяване на всяка политическа идея, добави тя.