Борисов: Възмутен съм просташкото отношение на БСП към президента Плевнелиев

Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени - то всички ги искаме, а трето и четвърто да се направят

Честитих на президента и на вицепрезидента. Пожелах им успех. Това сподели премиерът в оставка Бойко Борисов пред журналисти след първата реч на новоизбрания президент Румен Радев, след като той положи клетва.

„За последните години България се промени много. Сега след избори най-морално и най-честно е след като народът иска друг тип управление – ние сдаваме властта и отиваме в опозиция. Преди 20 години цитатът беше: „Власт се дава с кръв и се взема с кръв“. Сега нашето верую, на ГЕРБ, е, че власт се взима и се сдава с морал. Помните ли преди пет години как посрещнаха в този парламент президента Плевнелиев – с плакати. Мисля, че днес ние демонстрирахме една европейска култура как се сдава властта. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира церемонията в Народното събрание, на която избраните за президент и вицепрезидент на Република България положиха клетва и г-н Румен Радев произнесе първата си официална реч.

"Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени - то всички ги искаме, а трето и четвърто да се направят. Рядък шанс има пред президента Радев, че му се дава възможност да има служебно правителство, така че това, което прочете до няколко месеца може да е факт. Така че след няколко месеца може да отчетем свършеното", заяви Борисов. "Демокрацията е това - хората избират и тези, които избират, ги водят. Към днешния ден мога само да му пожелая успех. Много неща искаме да се случват, те не се случват - стават бавно, но такъв е животът. Днес е тържествен ден, имаме нов президент и вицепрезидент нека малко се порадваме на тоя ден и да подходим с оптимизъм", каза още премиерът в оставка.
Истински съм възмутен от БСП с просташкото им отношение към президента Плевнелиев, заяви още Борисов. Само преди няколко месеца бяха тук десет президенти, дадоха прекрасна оценка за работата му, отбеляза той. Премиерът в оставка пожела на Румен Радев когато си тръгва, да му ръкопляскат.