Вицеадмирал Емил Евтимов е временно изпълняващ длъжността началник на отбраната

Досегашният началник на отбраната генерал Константин Попов сдаде длъжността на заместника си

Изказвам благодарност към генерал Попов, който е носител на много висок морал и наред с всичко останало е изключителен генерал, човек и професионалист. Това каза министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев на церемонията днес, 18 януари 2017 г., на която досегашният началник на отбраната генерал Константин Попов сдаде длъжността на заместника си - вицеадмирал Емил Евтимов. С указ на президента Росен Плевнелиев вицеадмирал Евтимов пое задълженията на временно изпълняващ длъжността началник на отбраната до назначаването на титуляр за срок не по-дълъг от една година.

За изключителен професионализъм, високи постижения в службата и заслуги към отбраната на страната генерал Константин Попов беше награден с награден знак „Свети Георги“ – първа степен от министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. „Надявам се, че генерал Попов ще остане свързан и ще продължи да помага под различна форма на хората в отбраната, защото опитът, който е придобил в годините е изключително ценен“, каза министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев. Той пожела успех на вицеадмирал Емил Евтимов, който показва висок професионализъм, познания и компетентност в работата си.

„През изминалата година най-важното е, че обърнахме отношението на обществото и политическия елит към Българската армия и ясно се разбра, че България все повече има нужда от своята армия. Затова искам да се обърна към всички - грижете се за Българската армия, а към командирите - градете армията“, каза в обръщението си досегашният началник на отбраната генерал Константин Попов. „Всички заедно тук и хората във формированията за една година постигнахме не малко. За първи път от десетилетия парламентът взе решение и одобри 2,3 милиарда лева за модернизацията на Българската армия. Създадоха се предпоставки и условия и аз съм сигурен, че през 2017 г. ще има и следващ проект – проектът на Сухопътните войски“, отбеляза генерал Константин Попов. По думите му, през тази година за първи път от много години насам, с промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, са възложени допълнителни правомощия на началника на отбраната и на Щаба на отбраната като стратегически военен щаб. Въпросите за осигуряване на личния състав и неговата мотивация са поставяни ребром и първите резултати вече са налице.

„Нашата цел е да развиваме хармонично всички нива на воинската пирамида“, заяви в изказването си вицеадмирал Емил Евтимов. Той отбеляза, че е в ход работа по промяна на подзаконовата нормативна уредба за постигане на адаптивен модел на кариерно развитие на военнослужещите. „Намираме се в жестока конкуренция на пазара на труда и това, от което имаме нужда, е адекватно заплащане, кариерен модел, социален пакет, условия на труд и технологична база“, заяви той. „По модернизацията ще продължим да даваме безпристрастна военна експертиза, за да постигнем най-доброто с отпуснатите финансови ресурси“, допълни той.

Вицеадмирал Ефтимов посочи още, че наред с традиционното участие на Българската армия в утвърдени мисии и операции зад граница, 2017-а година се характеризира с високо темпо в коалиционен и съюзен мащаб като през юли на територията на страната ще се проведат няколко мащабни учения под единен замисъл и обща организация.